Nyheter

«KrF-søster» kjemper mot lekk skute

I landets bibelbelte farter Ebba Busch Thor i Kristdemokraterna rundt for å berge grunnfjellet. KrFs søsterparti har fått sitt «Frp-problem»: Høyrepopulister tar velgere.

Dagen etter at lederen i Sverigedemokraterna (SD), Jimmie Åkesson, høstet applaus fra frikirkevelgere på et storstevne i Vårgårda, er lederen i Kristdemokraterna (KD) på plass samme sted. Hun må tette lekkasjer blant kjernevelgerne i bibelbeltet.

Før hadde nemlig KD et solid grep om frikirkelige velgere: Syv av 10 stemte på dem. Men i vår og i sommer har undersøkelser gitt nervøsitet i kristenpartiet som kjemper mot sperregrensen.

Bare en av fire frikirkelige velgere er nå tro mot KrFs svenske søsterparti, viser undersøkelsen den svenske avisen Dagen publiserte i vår.

– Jeg tror mange av disse vil finne hjem til KD ved valget, sier Busch Thor til Vårt Land kort før hun skal på podiet under Equmeniakyrkans stevne.

Den nye stemmetyven er høyreradikale SD. Der lover nemlig Åkesson kamp for kristen kulturarv og «ordning och reda». Før var det knapt noen – men nå sanker SD 12 prosent blant frikirkelige velgere.

LES OGSÅ: Kristenvelgere gir sterkere applaus for Jimmie Åkesson – se video

Også KrF strevde

Selv om SD trekker til seg innvandringsprotest fra alle partier, settes KD i en ny situasjon. Som KrF hadde i sin tid, har også KD fått sitt «Frp-problem». Velgerne deres lekker til et parti til høyre for Moderatarna (det svenske Høyre).

I 2005 opplevde norske KrF for første gang at Frp hanket inn misfornøyde kristenvelgere. Selv om Frp og SD er ulike, er KDs kampbilde nokså likt.

Sverigedemokraterna er tøff i tonen mot islam, støtter Israel mot palestinerne og hevder de fra høyre kant i politikken står bedre vakt om kristne grunnverdier. Det lokker mange av KDs kjernevelgere. På motsatt kant mener mange at KD tøffer seg for mye, nettopp for å konkurrere med Sverigedemokraterna.

«Åpenhet er naivt»

– Hvordan har SD blitt en konkurrent?

– Mange kristne har akkurat som andre velgere følt stor usikkerhet om hvordan Sverige skal møte den store innvandringen og håndtere den, svarer Busch Thor.

– De opplever at valget står mellom en total åpenhet – noe som er naivt og skaper fremmedfiendtlighet og mye radikalisering – og på den andre siden en veldig stram politikk med stengte grenser. Der har ikke vi et like enkelt svar som Sverigedemokraterna: Vi mener det både går å hjelpe de som flykter, samtidig om vi er glassklare om hvilke verdier som må gjelde alle i Sverige.

Og KD-lederen tror altså at egne frustrerte vil «finne hjem» før valget om knappe to uker.

– For det finnes en balanse i vår linje, sier hun,

– Men undersøkelsene viser jo at KD har tapt i frikirkelige miljøer. Er velgerne blitt likere velgere flest – og reiser fra dere?

– Innvandringssaken har – som i resten av samfunnet – også delt kristenheten. Men det finnes en mellomvei. Og den står vi for, svarer Busch Thor.

LES OGSÅ: Nå handler alt om Jimmie Åkesson – analyse

Feil. Feil

Ebba Busch Thor møter det frikirkelige stevnefolket bare dager etter at SD-leder Åkesson skapte overskrifter ved å gjeste den «norsksvenske» kjendispredikanten Runar Sørgaard. Hos Søgaard sa Åkesson at «ingen partier står så godt vakt om kristne verdier som SD».

– Hva tenker du om den påstanden?

– At Åkesson tar feil, svarer KD-lederen kontant.

– Han sier også at SD best tar vare på kristen kulturarv?

– Der tar han også feil. Det er KD som har sørget for avstemninger i Riksdagen om kristenarvens plass i den svenske utdanningsloven. På område etter område har vi stått opp for kristne verdier i Riksdagen.

«Ikke svart-hvitt»

Men KD rommer en annen fløy også: Nettopp blant mange frikirkelige veier ønsket en raus asylpolitikk tungt. Fra talerstolen foran rundt 2000 tilhørere forsøker derfor Busch Thor seg på balansegang.

– Svaret her er ikke svart-hvitt. Som parti står litt imellom de to polene, forsikrer hun salen.

Hun slipper unna kvasse spørsmål fra møtelederne om temaet som ga Åkesson mest applaus: Forbud mot islamske bønnerop. Et slikt forbud er nemlig lederen av KrFs søsterparti for. På scenen snakker hun heller frem den sosiale og varme siden av partiet hun leder: Kampen for en bedre eldreomsorg, familiers valgfrihet, et tryggere helsevesen.

LES OGSÅ: Stort intervju – Ebba Busch Thor og KD velger tydelig borgerlig kurs

«Stor trussel»

Den siste uken har KD løftet seg på meningsmålingene, etter tre år under sperregrensen. Men i stevnehallen snakker Vårt Land med flere som har forlatt KD – og snuser på SD. «De er en stor trussel fremover», sukker en lokal KD-topp. Men det finnes dem som velger KD – for første gang:

– Selv om Åkesson er en god markedsfører, blir det KD. Jeg vil ha mer trygghet for familiene. Og fungerer familiene, så trengs det jo ikke så nye politi, forklarer Irene Wennergren.

Vårt Land traff henne i den samme stevnehallen dagen før, etter at SD-leder Åkesson hadde vært gjest.

Niks samarbeid

Lokalt har noen få av KDs tillitsfolk ikke vært helt avvisende til å samarbeide med Åkessons parti. I forrige uke åpnet kristdemokrater i hjemkommunen hans, Sølvesborg, for dette. Men sentralt slamret Busch Thor døra igjen.

– At lokale tillitsfolk i KD vil samarbeide, viser vel at det finnes en lengsel etter en tilnærming til SD?

– Nei. Det er det ikke. Partiets holdning er glassklar: Det er ikke aktuelt for Kristdemokraterna å samarbeide med Sverigedemokraterna, ikke på noe nivå.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter