Nyheter

KrF samlet etter Frp-bruddet - nå går startskuddet for jakten på Sp-velgere

Jubelen etter bruddet med Frp og feiringen av statsråder starter den lange valgkampen: Jakte tilbake velgere fra Senterpartiet og knuse sperregrensen.

KrFs landskonferanse i helgen ble en gladhelg for lokale tillitsvalgte. De har nå troen på at triste galluptall kan snus til solide sifre over sperregrensen.

Vårt Land har under konferansen snakket med en rekke kilder i toppen av partiet og sentrale tillitsvalgte lokalt. Oppskriften på å reise seg godt over fire prosent ved stortingsvalget i 2021 handler ikke minst om å hente tilbake velgere som har flyktet til Senterpartiet.

Både bakkemannskap og parti­strateger snakker frem resepten: Frp ute av regjering, Knut Arild Hareide inne i statsrådslaget og en regjeringstype som samler partiet.

Velgere på rømmen - KrF kan hente hos Sp og egne usikre

Det å riste velgere løs fra Sp vil hverken topper eller lokale profiler prate høyt om. For erklært fiendskap utad mot Sp vil bare forvirre velgerne, siden partiene oppleves ganske like i distriktene.

Men for å løfte KrF fra tretallet er det å trekke dem som har søkt tilflukt i Sp og egne usikre velgere helt avgjørende for de ett til to prosentpoengene partiet mangler:

Valgundersøkelsen viser at Sp var KrFs største stemmetyv ved forrige stortingsvalg. Vårt Lands galluper viser at nye 10.000 velgere har forsvunnet til Sp etter dette valget.

I tillegg handler det om å
vinne tilbake de som sitter på gjerdet. Der tror man Hareides retur til toppen vil gi signaler om samling utad. Etter at Frp brøt med regjeringen, svarte KrF-apparatet med en annonsekampanje for å verve nye medlemmer. Over hundre har meldt seg inn.

Ropstad: Gjort en stjernesignering

Selv om det var et fåtall skeptikere i konferansekorridorene, var lettelsen og gleden over at Hareide er tilbake stor.

– Jeg føler meg litt som en fotballtrener som har gjort en stjernesignering mange trodde ikke jeg skulle klare, sa Ropstad om at Hareide nå er er med på laget som samferdselsminister.

I talen til de over 300 deltakerne gjestet Ropstad KrFs retningsvalg og sårene det hadde skapt. Om utmeldinger og de vonde følelsene sa partilederen:

– Det er noe av det som har gjort meg mest lei meg i året som har gått. Jeg håper flere av disse over tid vil finne tilbake til partiet. Mitt mål er at de vi har mistet skal se KrF som det beste partiet for å fremme sakene og verdiene de brenner for.

Håp om større velgerdrag i distriktene

Hareide er tatt inn «for å bygge broer» – og
tuneller, veier og jernbane, sa Ropstad spøkefullt.

Men han presiserte også at Hareide som samferdselsminister blir viktig for partiets distriktspolitikk. Det siste er lokale partiprofiler glade for. Dette gir dem nytt håp i valgkampen – ikke minst i distrikter der velgere har vippet mellom Sp og KrF.

– Nå har vi fått Hareide inn i på et viktig område som handler om å ta hele landet i bruk. Det vil være med å øke oppmerksomheten i distriktene, sier fylkesleder Per Sverre Kvinlaug i Agder.

– Og dermed kan dere gi Sp større konkurranse igjen?

– Med det laget vi nå har i
 regjeringen har vi muligheten til å synliggjøre oss enda mer, svarer han.

Lykkelig Lykke - glad for vendingen i regjeringen

Trondheims-profilen Geirmund Lykke er lykkelig over vendingen ting har tatt.

– Uten dette hadde jeg sett mørkt på valgkampen i 2021, sier han.

I tradisjonelt røde KrF-fylker som Trøndelag og Innlandet gikk partiet på en stjernesmell ved lokal­valget. I Lykkes fylke mistet de mest engasjerte tillitsvalgte gløden og trakk seg tilbake etter retningsstriden, forteller han.

– Nå bryter vi ikke lenger løftet om ikke å regjere med Frp, som har plaget veldig mange. At Knut Arild går helhjertet inn er en
attest på at regjeringen er verdt å arbeide for, og viktig for halvdelen av partiet som sto på hans lag, sier trønderen.

På spørsmål fra Vårt Land om dette er mer verdifullt enn de politiske seirene KrF trolig mister med Frps exit, svarer Lykke bekreftende: – De har ikke økt oppslutningen. Vi har snarere gått tilbake.

Mens Lykke er bypolitiker i Trondheim står fylkesleder Oluf Maurud i konkurranse med Sp i Innlandet. Han tror Hareides «comeback» og Frp uttreden betyr mer i den kampen enn KrFs konkrete distriktspolitikk.

– Ja, jeg tror det. Men samferdsel og landbruk er absolutt viktig også, bekrefter han.

Maurud forteller at han allerede har blitt kontaktet om å få Hareide til det store Ringsakerseminaret i Innlandet.

– Det måtte absolutt være Knut Arild, ikke noen andre, sier han.

Ropstad plasserte partiet som sentrumsparti

I talen sin gjorde Ropstad det svært tydelig at KrF skal være «kristendemokratisk sentrumsparti».

– KrFs beslutning om å gå inn i regjering var en samarbeidsavklaring. Det forandrer ikke KrFs verdier. Uansett hvem vi samarbeider med så vil KrF være KrF og dra politikken mot sentrum, sa Ropstad.

– Ville du bryte oppfatningen om at du har plassert KrF til høyre, Ropstad?

– Sentrumsparti skal vi være, uavhengig av hvem vi sam­arbeider med. Mange har brukt regjeringsvalget som
argument for at vi ikke er det. Derfor vil jeg slå det tydelig fast. Det er bedre at parti­ledere definerer partiet enn at kommentatorer definerer det, svarer Ropstad.

KrFs fremste politiker i Vestland fylke, Trude Brosvik, sier seg glad for disse signalene fra Ropstad. Hun sto på rød side under retningsvalget og har vært en langvarig kritiker
av å dele bord med Frp i
regjering:

– Dette vil være positivt for det indre livet i KrF. Det er viktig at Kjell Ingolf så tydelig understreker sentrumspolitikken. Men det er ikke nok bare å si det, man må også vise det.

LES OGSÅ OM KRFS LANDSKONFERANSE:

Ropstad fikk drahjelp fra KrFs svenske «suksess-søster» - Ebba Busch Thor hentet inn for å skape begeistring

KrF har fått over 100 nye medlemmer siden Frp gikk ut

Knut Arild Hareide ser ikke lenger noen sluttdato for seg selv som toppolitiker

Ropstad møtt med KrF-jubel for å ha hentet hjem IS-kvinne - og Hareide

Hareide: Har kjent på «positivt press» om å bidra til samling i KrF

Jubel i «blå» Rogaland KrF over Hareide-retur

---

KRF-KONFERANSE

  • Fredag presenterte Erna Solberg sin nye regjering, etter at Frp brøt ut. Knut Arild Hareide kom med, som samferdselsminister.
  • Lørdag åpnet KrFs årlige landskonferanse med 340 påmeldte. Konferansen er på størrelse med et landsmøte i antall deltakere.
  • Konferansen er et møtepunkt for toppene i partiet og lokale tillitsvalgte.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter