Nyheter

KrF provosert av Aps kraftkutt i aborttiltak

Ap ville kuttet hele 3,5 millioner i støtten til Amatheas abortforebyggende arbeid om de styrte landet. KrF-topp Hans Olav Syversen er oppgitt og provosert.

– Det er et beklagelig signal. Det er sånn – dessverre – at Ap tror at abortforebyggende tiltak er det samme som å motarbeide retten til selvstemt abort, sier Syversen.

Amathea tilbyr blant annet samtaler før og etter abort. I sitt alternative budsjett fjerner Arbeiderpartiet rundt en femdel av tilskuddet til Amathea som neste år er tilgodesett med 19,8 millioner støttekroner. Budsjettet ble presentert torsdag morgen.

LES OGSÅ: Millioner til hjertesaker kan gå tapt

«Ingen offentlig oppgave»

Aps finanstalskvinne Marianne Marthinsen sier det ikke er en «offentlig oppgave» å finansiere organisasjonen.

– Hva har Amathea gjort galt siden dere vil kutte støtten med over tre millioner, Marthinsen?

– Helsevesenet skal ivareta rollen overfor gravide som søker råd. Amathea skal selvfølgelig få holde på med sin rådgivning, men det er ingen offentlig oppgave å finansiere dette.

– Dette er en type tiltak KrF har kjempet for i tiår: Hvilke følelser tror du dette vil vekke hos en kanskje fremtidig samarbeidspartner?

– Det får KrF svare på. Vi legger frem det budsjettet som vi mener er riktig, svarer Marthinsen.

LES OGSÅ: Analyse: Makten kan smuldre for Frp

Slik ser KrF rødt

Når Ap har hatt regjeringsmakt, har denne typen kutt fått grasrota i KrF til å se rødt. Arbeid som Amathea driver, tilhører kjernen av KrFs hjertesaksportefølje.

KrF gjorde samarbeidsvedtak forrige helg. Nettopp spørsmålet om Ap under Jonas Gahr Støre hadde klart å øke toleransen i verdisaker, har vært et av temaene i KrF-grasrotas diskusjonsprosess.

Syversen bekrefter at saker med kutt av denne typen skaper sterke reaksjoner innad i KrF. Han ber Ap virkelighetsorientere seg:

– Ap bør heller finne ut hva Amathea faktisk driver med, sa en skuffet Syversen da Vårt Land snakket med ham foran et budsjettmøte.

LES OGSÅ: Kirken kjemper mot budsjettkutt

På refleks

Stiftelsen Amathea har 13 veiledningskontorer og 13 ansatte, ifølge regjeringens budsjettdokumenter. I fjor ble det gjennomført 12.578 konsultasjoner.

– Det er trist at Ap noen ganger reagerer på refleks: Eksempelvis sørger Amathea for at unge kvinner som vil bære frem barnet, sitt får barnepassordninger. At dette er noe problem for Ap har jeg vondt for å tro. Ap burde skjønne at slik skaper sterke reaksjoner fra får side, sier Syversen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter