Aust-Agder og Vest-Agder ble ved nyttår slått sammen til nye Agder fylke, men fortsetter inntil videre som to separate valgdistrikter.

Dermed har de politiske partiene flere valg når listene for stortingsvalget i 2021 skal utformes. De kan stille med felles liste, to ulike lister – eller en blanding, for eksempel med felles toppkandidat.

I KrF kan resultatet fort bli at partileder Kjell Ingolf Ropstad blir stående på topp i begge de to gamle Agder-fylkene, ifølge avisa Fædrelandsvennen.

Risikoplass

I dag er han nemlig valgt inn på Stortinget på et utjevningsmandat fra Aust-Agder. Det er et vesentlig mer usikkert sete enn Vest-Agder, der normalen har vært at KrF får minst ett direktemandat.

Kommer han kun på topp i Aust-Agder, risikerer han å falle ut av Stortinget.

– Å sikre vår partileder må være viktig for den strukturen vi velger. Det er min mening, sier KrFs fylkesleder Per Sverre Kvinlaug til Fædrelandsvennen.

– Han er vår partileder og mitt syn er at det må telle tungt inn når vi velger struktur, sier han.

Vil ikke svare

Fædrelandsvennen har også vært i kontakt med dagens to Vest-Agder-representanter, Torhild Bransdal og Hans Fredrik Grøvan, men ingen av dem vil si til avisa om de tar gjenvalg.

Grøvan sier det er viktig å få inn Ropstad.

– Jeg vil tro at vi gjør det vi kan for å få Kjell Ingolf Ropstad inn på Stortinget, sier Grøvan som også er parlamentarisk leder i KrF til avisa. På oppfølgingsspørsmål om hvorvidt det betyr at han aksepterer andreplassen på en slik liste gjør Grøvan det klart at han først må ta stilling til om han vil stille til valg i det hele tatt.

LES MER OM KRF:

• 2020 kan bli et nøkkelår: Får KrF oppdrift eller sitter partiet fast?

Mener KrF kan bli langt større enn 4 prosent: - Men må tåle noen KrF-seire

Regjeringens fire partiledere - slik vil de sette verdimerker i det nye året