Politikk

KrF går til alko-omkamp mot blåblå

Stram inn taxfree og skrot «Siv-kvoten». Full skjenkestopp klokken 02.00. Med et knippe forslag heiser KrF opprørsfanen i alkoholpolitikken.

Stortinget går snart inn i sluttfasen i behandlingen av en tiltakspakke på 15 punkter i alkoholpolitikken. Flere av dem kan få Høyre og Frp til å se rødt:

– Det er nå kommet så mange enkeltendringer i alkoholpolitikken at vi nå må tenke folkehelse, helhet og heller demme opp. Det gjelder eksempelvis utvidelsen av taxfree-ordningen og flere salgsdager på polet, forklarer KrF-nestleder og helsetalskvinne, Olaug Bollestad.

– Så KrF vil nå skape motvekt til regjeringens liberaliseringer de siste årene?

– Ja, vi må få inn perspektivene. At regjeringen tillater alkoholsalg fra en liten gårdsbutikk er i utgangspunktet ikke en stor sak, men når man lanserer dette i tillegg til mye annet, så endres totalbildet av alkoholpolitikken, svarer KrF-talskvinnen.

LES OGSÅ: Høyre-folk mobiliserer – vil ha billigere pils

KrFs slagplan

Derfor inviterer KrF andre partier på Stortinget til å bli med på innstramminger, flere av dem i saker som Høyre/Frp-regjeringen regner som triumfer.

• «Siv-kvoten»: KrF vil snu fjorårets utvidelse av taxfreekvoten, som gjorde at sigaretter kan byttes i to ekstra vinflasker.

• «Alkoholomtale»: Partiet vil ha tiltak mot forslaget om produktinformasjon om alkohol – en forskriftsendring om «varefakta» som alt er i ferd med å innføres.

I tillegg fremmer KrF igjen forslaget som de rødgrønne først lovet, men etterpå droppet: Landsomfattende skjenkestopp etter klokken 02.00.

KrF vil dessuten kreve rusfrihet som forutsetning for offentlig støtte til idrettsarrangementer og forbud mot spillautomater i lokaler med alkoholservering. Dessuten foreslår partiet et knippe holdningsskapende tiltak.

LES OGSÅ: Ap vannet ut alkohol-skjerping

Eget alkoregnskap

KrFs pakke åpnes med forslag om å pålegge Solberg-regjeringen å utarbeide et eget samfunnsregnskap for å kartlegge «de enorme kostnadene bruk av alkohol innebærer for et samfunn».

– En rekke av forslagene vil ganske sikkert få de blåblå til å reagere?

– Det forstår jeg, men de har hele tiden visst hvor de har oss, svarer Bollestad.

Frp kommenterer KrFs fremstøt på et mykt vis:

– Dette er standpunkter vi kjenner igjen fra KrF. Flere av tiltakene som KrF nå trekker frem, fikk vi jo Venstres støtte til. Det kan nok bli litt slitsomt for sentrumspartiene, når de altså tar omkamp mot hverandre, sier Kari Kjønaas Kjos, som leder helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

LES MER: Siv-kvoten tapper polet

Nattskjenking

Mest støtte vil KrF trolig hente på venstre kant i politikken. Aps talskvinne Ruth Grung opplyser at stortingsgruppen ikke har tatt stilling til KrFs 15-punkts liste.

– KrF var imot fjorårets omgjøring av tobakkskvote til alkoholkvote. Og i likhet med KrF ønsker vi ny gjennomgang av taxfree-systemet, sier Grung.

Hun vil ikke forhåndskonkludere i et av stridstemaene: Innskjerpe åpningstidene ved landets utesteder fra 03.00 til 02.00. Da de rødgrønne styrte, lovet Ap-statsråder en slik reform. Men krefter i partiet fikk den skrinlagt.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Tommelen ned

Akkurat dette tiltaket kan være tungt å få gjennomført i stortingsbehandlingen, der fristen er 6. juni. Også Senterpartiet – som støtter svært mange av KrF-forslagene – vil stemme imot. Et landsmøtevedtak går mot å stramme inn skjenketidene til klokken 02.00.

Nøkkelparti til flertall for summen av alkoholtiltak, er KrFs sentrumsmakker Venstre:

– Det er ikke umulig at vi kan støtte noen av de holdningsskapende forslagene, men har ikke vurdert totalpakken. Jeg tror uansett det blir krevende å få omgjort utvidelsen av taxfree-kvotene, sier talsmann Kjetil Kjenseth.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk