Politikk

KrF frykter å bli smalt «abortparti»

KrF: Rød fløy er bekymret for KrFs profil som følge av det økende konfliktnivået rundt partiets abortkrav.

Ledende skikkelser på rød fløy som Vårt Land har snakket med er sterkt bekymret for at KrF igjen fremstår som et «smalt abortparti».

Partiets to abortkrav skaper så høyt konfliktnivå at det ødelegger muligheten til å profilere seg som et bredt og sosialt varmt parti slik Knut Arild Hareide ønsket, frykter de.

LES OGSÅ: Frp vil ha nye seiere i forhandlinger med KrF

– Må fornye oss

– Jeg kan bekrefte den frykten, sier tidligere statssekretær Odd Anders With:

– KrF har vært abortpartiet. Det er ingen skam i det, men vi må fornye oss. Når det er flertall for hovedprinsippene i abortloven, må vi konsentrere oss om å få ned aborttallene. Her har venstresiden støttet oss.

Seiere i kampen mot fosterreduksjon og abortlovens paragraf 2c i regjeringsforhandlinger kan bli til tap, frykter han.

Arbeiderpartiet sier de vil snu lovendringer ved første korsvei.

– Hvis vi heller ikke får ned aborttallene, har vi kastet bort kapital vi kunne brukt på andre tunge gjennomslag, sier With.

Høyre-leder Erna Solberg har sagt at det er signaleffekten ved paragraf 2c hun personlig ønsker å endre, ikke abortadgangen.

LES OGSÅ: Sp kan sikre abortseier for KrF

Ny strategi prøves ut

De «rødes» frykt speiler fronter i kampen om KrFs veivalg. De opplever at det står om partiets profil, noe som ble satt på spissen i Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad sine landsmøtetaler:

• Ropstad kjørte det «blå» kronargumentet om en «historisk mulighet» til å endre abortloven med hjelp fra Solberg.

• Hareide lovet en tiltakspakke for å redusere aborttallene med en tredel på ti år. Han viste til at Ap støttet dette da KrF en tiltakspakke i 2014. KrF fikk på flere punkter støtte fra SV og Sp. Dagens regjeringspartier stemte pakken ned.

– Nå ser vi hvorfor Hareide var redd for å kjøre sånne saker. KrF oppfattes nå mye smalere enn han ønsket, sier politisk analytiker Aslak Bonde.

I praksis prøves en ny strategi ut, trolig utilsiktet sterkt, mener han.

– Den ble spilt inn som et virkemiddel for å vinne veivalget. Men det er jo noe med å dyrke særegenheten sin også. For små partier er det greit å være sterkt mislikt av brorparten av velgerne hvis de får økt oppslutningen sin med noen prosent.

LES OGSÅ: Mens kvinnene protesterer i gatene forventer KrF-ere at nestlederne innfrir

– Trist at noen kaller oss smale

Nestleder Olaug Bollestad sto på linjen til Ropstad og er nå del av KrFs sonderingslag.

Da reservasjonsstriden raste i 2014 tok hun derimot til orde for en ny kurs i abortpolitikken: KrF bør heller satse på forebygging, siden det å fjerne kvinnens selvbestemmelse neppe vil gi færre aborter.

Denne debatten har gått i KrF i flere tiår og følger ikke nødvendigvis skillet mellom høyre og venstresiden i partiet.

Bollestad svarer i en tekstmelding på frykten noen har for smal profil, økt konfliktnivå og innfallsvinkelen før og nå:

– KrF rører ikke selvbestemmelsen, men vil at alle barn i mors liv skal ha likt rettsvern. Alle aksepterer at bioteknologiloven må endres i lys av teknologisk endring. Det er trist at samme åpenhet ikke eksisterer for abortloven og at konfliktnivået er blitt så høyt.

Hun synes det er «utrolig trist at noen vil betegne oss som smale» og viser til abortforebyggende tiltak som KrF nå tar med seg inn i sonderingene.

LES OGSÅ: Slik kan KrF vinne i nytt regjeringsprogram

Høyre ror etter protester

Protestene mot å gi etter for KrFs abortkrav har tiltatt. I Høyre har man begynt å ro seg vekk fra inntrykket Solberg har skapt av partiet som KrFs venn i kampen mot fosterreduksjon og paragraf 2c.

Mandag understreket statsministeren at endring av paragraf 2c ikke er Høyres politikk og at «eventuelle endringer i abortloven vil være gjenstand for en forhandling mellom fire partier».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk