Nyheter

KrF-Bollestad ikke ute av lederløpet

Olaug Bollestad har ikke låst døren for lederjobben i KrF. Fylkestopper ønsker henne vurdert som alternativ til Kjell Ingolf Ropstad.

Selv om Bollestad med egne ord sier hun «peker» på Ropstad, uttaler hun samtidig at hun «ikke har abdisert» og at valgkomiteen er avgjørende instans. De siste dagene er situasjonen dessuten blitt ny:

Hans Olav Syversen har – som han først gjorde i Vårt Land i november – igjen poengtert at han ikke er aktuell som leder i partiet. Samtidig har Bollestad inntatt den funksjonen en 1. nestleder er valg til: Gå inn som partileder når en sittende leder plutselig må fratre.

Favoritten

For flere fylkeslag med tyngde på rød side i retningsstriden var Syversen favoritten. I motsetning til Ropstad var han nemlig ikke så tungt involvert retningsvalget på blå side.

Men Syversen ble ikke statsråd – og har ikke stortingsplass. Slike posisjoner anses som nødvendig for å inneha partilederverv. Nå er bare Ropstad og Bollestad i den kategorien.

Kilder i flere av de fylkeslagene som heiet på Syversen, medgir at de nå må tenke nytt. For dem fremstår Bollestad som mer balansert og samlende enn Ropstad, selv om også hun var på blå side i retningsstriden.

– Bollestad må vurderes av valgkomiteen som ny KrF-leder. Den kan ikke bare godta forslaget om Ropstad som leder uten å ha tenkt seg nøye om, sier fylkesleder Beate Bondevik Lie i Sogn og Fjordane KrF.

LES OGSÅ: KrF-Ulstein måtte gå runder med seg selv før han sa ja til å bli statsråd

Frist i mars

Slik situasjonen nå er blitt, mener også 1. nestleder Jarle Skeidsvoll i Hordaland KrF at valgkomiteen bør ta Bollestad med i vurderingen av lederposten.

– Det er et aktuelt spørsmål, sier han.

Flere sentrale profiler på fylkesplan tenker som ham. KrFs valgkomité har satt 1. februar som frist for innspill til 2. høring. Deretter vil komiteen bruke mars måned til å jobbe frem et forslag til ledelse og sentralstyre. Innstillingen ventes tidlig i mars.

Fylkesordfører i Rogaland, Solveig Ege Tengesdal, leder valgkomitéen. På spørsmål om begge de gjenværende i dagens ledertrio blir vurdert på lik linje av komiteen, svarer hun:

– Det vil være naturlig for oss å avklare situasjonen med dem begge. Det gjør vi når vi har full oversikt over innspillene fra fylkeslagene.

– Så avklaringen av hvem som blir Hareides etterfølger er altså et åpent løp?

– Ja, det er åpent. Men Olaug Bollestad har offentlig pekt på Ropstad. Det har også Knut Arild Hareide gjort.

Bollestad: «Abdiserer ikke»

Men samtidig låser altså ikke Bollestad – som ble konstituert som leder forrige uke – noen dører. Uttalelser til Stavanger Aftenblad i går er blitt lagt merke til i partiet.

På spørsmål om hun er beredt til å bli partileder permanent, svarer hun:

– Det tar jeg med valgkomiteen, men jeg har pekt på Kjell Ingolf. Jeg mener han har et så stort potensial, og jeg mener det er beskrivelser rundt ham som jeg ikke kjenner meg igjen i. Igjen peker jeg på Ropstad, men det betyr ikke at jeg abdiserer selv.

Avisen følger opp med spørsmålet:

– Du utelukker ikke at du vil ta over KrF permanent?.

Bollestad svarer:

– Det får valgkomiteen komme med når den dag kommer.

På sin første dag som statsråd var oppgavene så mange at hun ikke hadde tid til å kommentere utsagnet overfor Vårt Land.

LES OGSÅ: Venstre-Grande: – Jeg kan leve godt med mer kristenarv i regjeringsplattformen

Alltid tatt oppgaver

I forkant av landsstyremøtet på Gardermoen i forrige uke, ordla Bollestad seg slik om det å bli konstituert som partileder. Hun ga en tydelig viljeserklæring til å ta toppverv, på bred front:

– Nå skal jeg ta de oppgavene som partiet ber meg om å ta. Det er jeg klar for. Det har jeg alltid gjort. Og det kommer jeg til å gjøre nå også, sa hun til en gruppe pressefolk.

Flere med godt kjennskap til Bollestad tviler ikke på at hun vil svare ja til ledervervet om hun blir spurt – og om Ropstad eventuelt ikke stiller.

«Heier på andre»

Men hennes eget fylkeslag, Rogaland, har foreslått Ropstad som ny KrF-leder. Den tungtveiende årsaken er at Bollestad har – som det uttrykkes – «pekt på Ropstad». Tradisjonelt har det viktige fylkeslaget tungt kjempet frem sine egne.

– Ropstad er foreslått fordi han er dyktig. Vi står fullt og helt bak Olaug Bollestad, fordi også hun har pekt på ham, sier fylkesleder Oddny Helen Turøy og utfyller:

– Bollestad har en viktig oppgave i KrFs lederteam, fordi hun har et særlig blikk på organisasjonen vår og er flink til å ta vare på den – og heie på andre.

LES OGSÅ: Her er vinner- og tapersakene til de nye KrF-statsrådene

Nervøst i rekkene

Kontakter Vårt Land har hatt på sentralt hold i en rekke fylkeslag tegner et nervøst bilde av situasjonen. Etter et opprivende landsmøte og et splittende landsstyremøte i forrige uke ønsker ikke sentralt involverte at selve landsmøtet i april skal bli scene for en åpen, opprivende strid om lederskapet i partiet.

Flere sier rett ut: Det har vært så mye bråk i det siste at man kvier seg for å kjøre kandidater hardt frem i det offentlige rom. Valgkomiteen bør få rom til å jobbe. Men det forventes at den finner en balansert løsning for begge fløyer i partiet.

Under helgens store lokalkonferanse på Gardermoen, blir KrFs posisjoner ventelig et snakketema i korridorene. I løpet av helgen skal også valgkomiteen møtes på hotellet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter