Nyheter

Slik er KrF-statsrådene «væpnet» til hverdagskamp

Etter den historiske presentasjonen på Slottsplassen starter tøff hverdag for tre KrF-statsråder. Bak avtalte vinnersaker med de blågrønne, lurer farer for splid og storm.

Etter at regjeringen hadde vist seg frem, ga Erna Solberg overfor Vårt Land sin egen resept på hvordan KrF og de tre andre partiene skal bli godt sammensveiset:

– Jeg tror faktisk at det å snakke sammen om saker, senker konfliktnivået. Det som er fint med å sitte i regjering, er at vi blir sveiset litt sammen og finner løsninger i fellesskap, sier en optimistisk Solberg.

På Slottsplassen sto til slutt KrF sammen med Høyre, Frp og Venstre som et felles regjeringslag. Kostnaden for KrF var en opprivende prosess – og et splittet parti. For Solberg er det oppfyllelsen av en mangeårig drøm.

For KrFs nye statsråder, Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein markerte gårsdagen også tilbakekomsten av KrF som regjeringsparti – etter snart 14 år utenfor regjering. I tiden som kommer, er KrF væpnet med avtalte gjennomslag og i bunn handler det om velgerkamp.

LES OGSÅ: Blanda kjensler frå Hareide då statsrådane blei presentert

Sammen – i fellesskap

– Hvordan vil du selv sette ord på betydningen av KrFs inntreden, Solberg?

– Dette er først og fremst en seier for hele Høyre. Bredt, borgerlig samarbeid er blitt virkelighet – vi har fått det til. Når man ikke skal markere seg mot hverandre, så tror jeg man finner ut at det er mye mer man får gjort i fellesskap enn når man er på «konkurranseflaten», sier Solberg.

Drar man et tiår tilbake i tid, var lederskapet i KrF Dagfinn Høybråten og i Venstre Lars Sponheim. Gårsdagens lagbilde ville den gang vært en komplett umulighet. Avstander var for store.

LES OGSÅ: Ropstad blir livssynsministeren

Sentrums-muskler

Men sammen utgjør de fire partiene nå et interessefellesskap:

– I en flertallsregjering er vi også sikre på at politikken blir gjennomført, uten å bli vannet ut i Stortinget. Det har oftest vært Frps saker som har blitt stoppet, uttalte Frp-leder Siv Jensen på pressekonferansen i statsministerboligen.

– Vi har et dobbelt så sterkt sentrum i regjeringen enn for litt siden. Folk vil merke at Venstre og KrF sammen kan løfte tradisjonelle sentrumsverdier i kampen for bistanden og mot barnefattigdom, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Vårt Land.

LES OGSÅ: KrF-Syversen: – Håper plattformen og kvardagen vil samle oss

Slik må de kjempe

Som Venstre i fjor vil KrFs nye lag bli fulgt med argusøyne av grasrot og pressgrupper. Kravet til synlighet er der fra første stund. Regjeringsplattformen gir dem vinnersaker – men også opplegg for tøff strid.

Her er Vårt Lands oversikt over KrF-statsrådenes startopplegg – og noen kommende utfordringer:

Olaug Bollestad, landbruks- og matminister:

Vinnersaker: Importvernet mot utenlandske landbruksprodukter skal være «velfungerende». For KrFs distriktsgrasrot er nei til liberalisering av konsesjonsloven og fortsatt bo- og driveplikt godt nytt for velgere. Det er også forsikringen om at «jordvernmål skal nås».

Problemsaker: Avviklingen av pelsdyrnæringen vil fortsatt møte motpress, ikke minst i Bollestads hjemfylke Rogaland. KrF risikerer tøft kjør fra Senterpartiet på bred front. Internt kan blå partier og Venstre presse på for å gi bonden «større næringsfrihet» utenfor støtteordninger.

• Dag Inge Ulstein – utviklingsminister:

Vinnersaker: Regjeringsplattformen gir KrF og Ulstein sikkerhet for at bistandsmålet forblir på én prosent av BNI. Det samme gjelder økt innsats mot «moderne slaveri» – en KrF-kjernesak. Plattformen setter bom for å la offisiell bistand bli utvidet til å gjelde militær sektor.

Problemsaker: Fra begge kanter er det risiko for kritikk utenfra om bistand til palestinske områder. Internt kan blå partier presse på for økt effektivisering, konsentrasjon og krymping av bistandsområder. Høyre og Venstre ønsker opplegg for tyngre næringssamarbeid.

Kjell Ingolf Ropstad, barne- og familieminister:

Vinnersaker: Feltet ble en pengevinner i regjeringsforhandlingene: Barnetrygd skal økes med 7.200 kroner for barn mellom null og seks år. Ropstad lover «fritidskort» til alle barn. Det loves også styrking av familievern – inkludert det kirkelige.

Problemsaker: Oppslag om barnefattigdom vil komme jevnt og trutt. Fra starten har opposisjon og meningsytrere tegnet et bilde av Ropstad som en konservativ motstander av moderne og liberal familiepolitikk.

LES OGSÅ: KrF-Ulstein måtte gå runder med seg selv før han sa ja til å bli statsråd

Ropstad: Vi har satt strek

– Hvilken vei peker begivenheten på Slottsplassen for KrF som parti, Kjell Ingolf Ropstad?

– Halvåret bak hos har vært krevende. Innholdsdiskusjonen er over – vi har satt strek. Nå er vi gått inn i regjering og KrF skal gjøre alt det vi kan for å få gjennomslag. Den samler – og den er alle begeistret for på en historisk dag, sier nestlederen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter