Nyheter

KrF-Bekkevold advarer mot Frp-forslag: Kan gi smutthull for surrogati

Frp går inn for å tillate eggdonasjon i ekspressfart, varsler Åshild Bruun-Gundersen. Konsekvensen kan bli surrogati i Norge til sommeren, advarer KrF.

Det er VG som melder at Frp nå skrur opp tempoet kraftig i sitt arbeid for å gjøre eggdonasjon lovlig i Norge.

– Vi vil fremme et forslag til lovendring som sørger for at eggdonasjon blir tillatt fra 20. juli i år, bekrefter helsetalskvinne Åshild Bruun-Gundersen overfor Vårt Land.

Kan påføre KrF et sviende nederlag

Dermed kan Frp sikre at stortingsflertallet overkjører Erna Solbergs mindretallsregjering og påfører KrF et sviende nederlag, og det langt raskere enn antatt.

For KrF var det en stor seier at de fikk vetorett om bioteknologiske spørsmål da de gikk inn i regjeringen i januar i fjor. Som del av en flertallsregjering kunne partiet blokkere alle liberaliseringer på feltet.

Med Frps exit røk ikke bare flertallsregjeringen Erna Solberg har jobbet for, men KrF seier i Granavollen-erklæringen ble verdiløst.

Nå vil Frp smi mens jernet er varmt, varsler Åshild Bruun-Gundersen i VG:

– Jeg tør rett og slett ikke å utsette denne beslutningen. Vi vet ikke hvordan sammensetningen på Stortinget ser ut etter 2021, sier hun.

Oslo, NORGE 20200204. 
Åshild Bruun-Gundersen i FrP på Stortinget.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Åshild Bruun-Gundersen er helsetalskvinne i Frp. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Vil hoppe bukk over tidkrevende byråkrater og høringer

I klartekst betyr det at Frp vil hoppe bukk over både byråkratene i Helse- og omsorgsdepartementet og den tradisjonelle høringsrunden, utdyper Bruun-Gundersen overfor Vårt Land.

I stedet vil Frp raskt hente inn innspill fra fagmiljøer og skrive den endrede lovteksten selv. Bruun-Gundersen vil fremme Frps forslag når Helse- og omsorgskomiteen nå behandler regjeringen sitt forslag til justeringer i bioteknologiloven.

Komiteen må avgi sin innstilling innen 16. april. Det er flertall i Stortinget for å si ja til eggdonasjon. Både Ap og SV er for.

KrF advarer: Frp kan åpne smutthull for surrogati

Nå rykker KrF ut med en kraftig advarsel mot Frps fremgangsmåte: Partiet kan uforvarende sørge for at det ikke lenger er forbudt med surrogati i Norge.

– Hvis en bare åpner opp for eggdonasjon og ikke samtidig rammer det inn i loven, så har vi ikke et lovforbud mot surrogati, sier Geir Jørgen Bekkevold.

– Du fraråder Frps arbeidsmetode her?

– Jeg ville kjenne meg tryggere hvis Frp i hvert fall kan være villig til å la departementet og lovavdelingen være dem som utarbeider sånn lov. Det handler også om å lage et nytt lovforbud mot surrogati. For i dag er det forbudet mot eggdonasjon som sikrer at det er forbudt, svarer lederen i Stortingets helse- og omsorgskomité.

Surrogati vil si at en kvinne bærer fram et barn for en annen. Visse former for surrogati forutsetter donasjon av egg.

Bekkevold erkjenner at slaget om eggdonasjon er tapt

Åshild Bruun-Gundersen oppfordrer fagmiljøer og interesseorganisasjoner til å komme med innspill til Frps forslag. Overfor Vårt Land uttrykker Frp-politikeren at dette er for at Frp skal kunne konkludere om hvordan de skal «ramme inn» lovendringen.

Hun sier hun ennå ikke har snakket med andre opposisjonspartier om Frps forslag.

Allerede dagen etter at de gikk ut av regjeringen, meldte Vårt Land at Frp ville foreslå å si ja til eggdonasjon. KrFs Geir Jørgen Bekkevold erkjenner at det slaget er tapt.

– Nå vet vi at det blir fremmet forslag og at det blir flertall for å tillate eggdonasjon, sier han.

Hans Fredrik Grøvan gir ikke opp

Det er derimot KrFs parlamentariske leder, Hans Fredrik Grøvan, ikke med på. Han gir ikke opp.

– Med den nye situasjonen på Stortinget er det ikke noe som er avgjort før avstemningen er gjort. KrF vil fortsette å jobbe for at det ikke skal bli åpnet for eggdonasjon, skriver han i en tekstmelding til Vårt Land.

– Forbudet mot eggdonasjon – at det er den som bærer frem og føder barnet som er barnets mor – er en viktig skranke mot surrogati. Det er også en viktig del av de rammene vi har for å gi barn rett til å kjenne sitt biologiske opphav, skriver Grøvan videre.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter