Kirke

Krever at regjeringen innfrir konvertitt-løfter

Biskop emeritus Tor B. Jørgensen mener det er på høy tid at regjeringen oppfyller konvertitt-løfter i Granavolden-erklæringen.

– Forventningene mine er store til at regjeringen følger opp Granavolden-erklæringen når det gjelder større rettssikkerhet i behandling av konvertitter, sier biskop emeritus Tor B. Jørgensen.

Han mener KrF har et spesielt ansvar og eierskap for å gjennomføre punktene som handler om konvertitter i regjeringserklæringen.

– Må få vitne

Mens de andre pensjonerte biskopene er samlet til lunsj sammen med det nåværende bispekollegiet, forteller han oppglødd om konvertitters rettsikkerhet, og om innlegget han nettopp har holdt for Bispemøtet.Det er to ting som må forbedres i nemndbehandlingen av konvertitter, mener Jørgensen. For det første vil han at nemndene til Utlendingsnemnda (UNE) skal være domstolslignende, altså at konvertitter skal få føre saken sin etter kontradiksjonsprinsippet - som gir dem rett til å få fortelle sin side av saken.

– Jeg ønsker at de får ha et tydelig partsinnlegg. Konvertitters mulighet til å få fram saken på sine egne premisser slik systemet er nå har vist seg vanskelig. Fordi mye bygger på ett eller to intervjuer gjort i vanskelige eller pressede situasjoner, sier Jørgensen.

Det andre er hva som skjer når noen konverterer i løpet av en pågående sak, etter at Utledningsdirektoratet (UDI) har gitt avslag på oppholdstillatelse.

– Hvis grunnlaget i søknaden endres med tanke på det opprinnelige avslaget fra UDI, så bør den behandles på nytt i UDI, sier Jørgensen.

LES MER: Biskopene nominerer sin nye leder denne uken

Stortingspress

Ettersom KrF ikke har departementsmakt i denne saken, det er det Frps justisminister Jøran Kallmyr som har, er det KrFs representanter i de såkalte r-fraksjonsmøtene for justis som fremmer saken fra stortingshold inn mot politisk ledelse i Justisdepartementet. Der møter stortingsrepresentanter og stortingsrådgivere ledelsen departementet.

Hans Fredrik Grøvan, parlamentarisk leder i KrF, deltar ikke i disse møtene, men kjenner godt til saken. Han er enig med Jørgensen om at behandlingen av konvertitter i dag er mangelfull.

– Vi vil at konvertitter skal kunne ha med vitner fra lokalmiljøet som kan bevitne overgang fra en religion til en annen, sier han.

LES MER: Nominert preses skal ha et samlet Bispemøte i ryggen

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke