Oslo kommune har søkt Fylkesmannen om å få holde både dagligvarebutikker og apoteker åpne i påsken. Det liker KrF-lederen dårlig.

KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, som også er forbrukerminister, gjør det nå klart at regjeringen ikke kommer til å tillate noen generell åpning av dagligvarebutikker på fridagene i påsken.

Må få hvile i påsken

Han mener butikkansatte har gjort seg fortjent til en pust i bakken nå.

– Ansatte i varehandelen har gjort en fantastisk innsats. De har iverksatt smitteverntiltak. De har gått på jobb selv om risikoen for smitte for dem er relativt stor. Og mange av dem har jobbet ekstremt mye de siste ukene, sier Ropstad til NTB.

Avviser frykt for trengsel

Dagligvarebransjen har vært bekymret for trengsel i butikkene før skjærtorsdag. Ropstad er for sin del overbevist om at det skal gå greit så lenge kundene tar hensyn.

– Jeg tror alle er klar over situasjonen og kommer til å planlegge påskehandelen enda bedre i år, sier han.

Ropstad mener at verken smittevernhensyn eller hensyn til forsyningssikkerhet tilsier at butikkene bør holde åpent.

Søker om unntak

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er ikke enig i vurderingene. Han har tvert imot søkt Fylkesmannen om tillatelse til å holde både dagligvarebutikker og apoteker åpne på fridagene i påsken.

– Nesten 700.000 innbyggere skal være hjemme i påsken, i en by som har blant de høyeste smittetallene i Norge. Oslo kommunes smittevernoverlege har derfor anbefalt at vi søker om en generell dispensasjon i påsken, slik at man får spredt dagligvarehandlingen mest mulig, sier Johansen i en pressemelding.

Byrådslederen viser til at mange oslofolk normalt er bortreist i påsken.

– Nå er hele Oslo hjemme og skal gjøre all handling her, påpeker han.

LES MER

Melby gir millioner til frivilligheten for å informere innvandrere om korona