– Jeg synes dette er en total kortslutning. Jeg tror på mangfoldet, vi trenger de kommunale, de ideelle og de kommersielle, sier kommunikasjonsansvarlig i Attendo, Geir Hansen.

Han er på vei fra Sola flyplass til Boganes Sykehjem i Stavanger. Der skal han møte helseminister Bent Høie og Høyres ordførerkandidat John Peter Hernes skal drive valgkamp på sykehjemmet der Ap vil bytte ut selskapet han jobber for til fordel for en ideell aktør.

– Vi har noen ideelle sykehjem, og kun ett sykehjem der vi har sagt at vi ønsker at konkurransen ikke er primært om lavest mulig pris, men om best mulig kvalitet. Vi ønsker at både private og ideelle skal stå fritt til å konkurrere om å ha det beste tilbudet og opplegget. Ved å avskjære en type selskaper fra å være med så begrenser vi muligheten for det, sier Hernes.

LES MER: Ap skal hive ut kommersiell eldreomsorg

– Stoppes ikke

Hansen i Attendo er utdannet sykepleier og har tidligere jobbet 18 år på ideelle sykehjem for Kirkens Bymisjon. Han mener at Ap forsøker å legge seg mot rødere samarbeidspartnere.

– Rødt kommer ikke til å stoppe med oss. Da jeg begynte i det ideelle på 80-tallet var det presist samme debatt om de ideelle. Den er jeg helt sikker på at kommer tilbake nå, fordi debatten gis næring og blir finansiert av fagbevegelsen, som ønsker seg kun kommunale aktører, sier han.

Utdøende

I 2015 var det 27 kommersielle sykehjem, i løpet av kommende lokalvalgsperiode vil trolig de fleste kommersielle sykehjemmene bli borte.

15 av sykehjemmene var i Oslo, og de andre i Bergen, Stavanger, Moss, Askøy, Tønsberg, Austevoll, Asker og Bærum, ifølge Frifagbevegelse.no.

Etter snart fire år med rødgrønt bystyre har fem av de kommersielle sykehjemmene i Oslo blitt overtatt av kommunale eller ideelle. Hvis flertallet forblir rødgrønt i hovedstaden vil samtlige kommersielle sykehjem blir byttet ut når kontrakten med kommunen utløper.

Bergen, Moss og Askøy har faset ut til sammen seks kommersielt drevne sykehjem.

Vil ha ideell

Hadia Tajik (Ap) mener det er gode erfaringer med ideelle sykehjem i Stavanger.

– Når kontrakten om drift av Boganes sykehjem går ut, vil Arbeiderpartiet i Stavanger gjennomføre en reservert konkurranse for ideell sektor, sier hun.

Aps ordførerkandidat i Stavanger, Kari Nessa Nordtun, bekrefter at de vil satse på en ideell aktør.

På tirsdag gikk 1. nestleder i Ap, Hadia Tajik, ut i Vårt Land og sa at hun vil at ideelle skal overta for kommersielle sykehjem i de kommunene Ap har ordføreren etter valget 9. september.

– Ideelle og kommersielle best

Hansen i Attendo forteller at de skal bygge en nabolags- og generasjonskafé på Boganes sykehjem. Sykehjemmet ligger nært et etablert villaområde i Stavanger. Han tenker at de kanskje også kan benytte seg kompetanse fra kokkelinjen på den videregående skolen som ligger et lite steinkast unna. Debatten om kommersielle sykehjem i valgkampen startet som et tariffspørsmål, mener han.

– Ja, vi har en annerledes tariff enn KS, men den er veldig nær. Det er ingen som har samme tariff som Oslo kommune. Den er i særklasse best. De ideelle sykehjemmene er organisert hos Virke, men den er heller ikke like god som Oslo kommunes tariff, sier Hansen.

Innholdet og kvaliteten i eldreomsorgen er noe som ikke er blitt diskutert tilstrekkelig i valgkampen, mener han.

– Jeg mener at det er hos de ideelle og de kommersielle du finner noen av de beste sykehjemmene i landet, sier Hansen.

LES MER:

Halve befolkningen negative til kommersielle https://www.vl.no/nyhet/halve-befolkningen-negativ-til-kommersielle-velferdsaktorer-1.1571135velferdsaktører

Regjeringen vil hindre kommersielle barnehagekonsern i å ta ut store overskudd. Det rammer ideelle barnehager