KORONA OG ENSOMHET:

Korona og ensomhet: Vi er alle i samme båt. Det kan hjelpe.

For noen kan koronaepidemien faktisk hjelpe på ensomheten mener forsker. – Felles skjebne kan gi følelse av samhold.

Psykolog Thomas Hansen er forsker på Oslomet, og sier det høres paradoksalt ut at en nasjonal krise kan hjelpe på ensomheten. Men det å føle samhold med mange, å være en del av en felles skjebne, kan få ensomme til å føle seg mindre utenfor i samfunnet.

– Nå er vi alle i samme båt, sier han.

– Vi kjenner samholdet i lokalmijøet og nasjonalt. Det er en dypere mening akkurat nå, som absolutt alle er en del av, sier han.

Psykolog sier ensomhet er relativt

Thomas Hansen sier når store tragedier eller hendelser skjer, kommer andre konflikter i skyggen.

– Ensomhet er et realtivt fenomen. Nå, når alle skal være hjemme og isolere seg, så ser du som er ensom at andre plutselig ikke har det verre enn deg selv.

Han påpeker også at det kan være en inngang for de som sliter å ta kontakt med andre i lokalmiljøet, det er noe alle kan prate om – fordi alle er med på det.

– Det er felles utfordringer i nabolaget og lavere terskel for å ta kontakt, tror han.

Om det er forbigående, er han usikker på. Kan små kontaktdrypp føre til noe dypere på sikt?

– De som har det ille fra før, kan føle på et økt felleskap.

Mange alene i Norge

Norge er et av landene i verden der flest bor alene, nærmere 40 prosent. I enkelte bydeler i Oslo bor opp mot 70 prosent alene. Samtidig er Norge et av de landene som ligger lavest i andelen som føler ensomhet i Europa, viser forskning.

I fjor gjennomførte Thomas Hansen sammen med flere forskere en studie av ensomhet blant personer mellom 40 og 80 år i Norge.

De fant blant annet at innadvendte og utadvendte har forskjellig risiko for å bli ensomme.

Introverte, eller innadvendte, foretrekker mer enn ekstroverte å være alene. Men de er ikke bare mer alene, de føler seg også mer ensomme, viser forskernes data. Det skriver forskning.no

Forskerne kom også fram til at er at det er kvaliteten på nettverket, ikke omfanget, som har størst betydning for helsen.

Dessuten: Det er forskjell på eldre og gammel. De yngre eldre, som er i 60- og 70-åra, oppgir generelt nokså høy livskvalitet og lav grad av ensomhet. Det er først når man blir det som betraktes som «gammel», over cirka 75 år, at ensomheten øker.

Les flere saker her:

«Trenger du hjelp til handling eller annet putt en lapp i postkassen min så stiller jeg gjerne opp». Nå er det mange som vil hjelpe sine medmennesker.

Hva er solidaritet og medmenneskelighet i praksis? Det er at vi andre, som står rundt, kvitter oss med egoismen, og fortsetter å følge helserådene.

Nå stenger familievernkontorene. Blå Kors arbeider med å rådgi foreldre slik at de kan være trygge foreldre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter