Aftenposten gjengir resultater fra den nye analysen fra Arbeids- og velferdsdirektoratet (Nav), som viser hvordan kontantstøtten er blitt brukt i årene 2012–2017

– Rundt halvparten av alle som får barn, bruker støtten i minst én måned. Flertallet av brukerne benytter seg av støtten fra den måneden barnet er blitt 13 måneder til barnehageopptak i august, opplyser forsker Ivar Lima i Kunnskapsavdelingen i direktoratet, en av de tre som står bak analysen.

Mars- og aprilbarn øverst på lista

Tallene viser at barn født i mars og april ligger øverst på brukerlista. I snitt brukte 73 prosent og 74,5 prosent kontantstøtte i minst én måned. Bare seks prosent født i juli mottar kontantstøtte.

– Det viser at kontantstøtten fortsatt er en viktig ordning spesielt for foreldre som får barn i de månedene, sier Lima.

Slik ordningen har utviklet seg, ser den nå ut til å fungere som en ventestønad, til barn for plass i barnehage. Flere partier, som Ap, SV og Venstre, vil gjøre om kontantstøtten til en nettopp det: en ventestønad.

(©NTB)

Les også:

10. juni 1998 vedtok Stortinget å innføre kontantstøtten. Her kan du lese historien bak- om hvordan en idé fra en studietur i Ungarn ble stor-politikk og gjorde KrF til valgvinner. Men det er også historien om det mange hevder er 50 milliarder kroner som både har hindret likestilling og integrering.