Kirke

– Kongen tar feil

Kongen har ikke belegg for at Grunnloven måtte blitt endret hvis Ingrid Alexandra ikke ville ha konfirmert seg kirkelig. Det mener både en sokneprest og en jurist.

– Hvis Prinsesse Ingrid Alexandra skulle velge å ikke konfirmere seg, ville det vært et ungdomsopprør mot den norske grunnloven, sa Kjetil Alstadheim, politisk redaktør i Dagens Næringsliv i Dagsnytt atten på tirsdag.

Han uttalte at det er problematisk at tronarvingen Ingrid Alexandra ikke selv kan velge.

– Alle 15-åringer i landet kan bestemme om de skal, eller hvordan de skal konfirmeres. Alle bortsett fra Ingrid Alexandra, sa redaktøren.

Da Kong Harald ble spurt av NRK om konsekvensene hvis hun valgte annerledes, svarte han: «Det tror jeg ikke hun burde, for å si det sånn. Ikke med den Grunnloven vi har i dag. Da må Grunnloven forandres.»

Kongen sikter til Grunnlovens paragraf 4, hvor det står «Kongen skal alltid bekjenne seg til den evangelisk-lutherske religion».

LES MER: Rekordfå velger kirkelig konfirmasjon

– Dåpen bestemmer

Tolkningen får motbør fra både Den norske kirke og fra juridisk ekspertise. Konfirmasjon er nemlig ikke en obligatorisk for medlemmer i Den norske kirke. Den ses heller ikke på som en bekreftelse på dåpen.

– Det er fullt mulig å vedkjenne seg den evangelisk-lutherske tro uten å ha konfirmert seg. Konfirmasjonen er først og fremst Gud som bekrefter sine løfter slik de ble gitt ved dåpen, sier sokneprest i Kroer, Nordby og Ås, Jan Kay Krystad.

Kongen tar altså feil i sin tolkning?

Ja, han har nok ikke helt belegg for det han sier. Prinsessen kunne valgt humanistisk konfirmasjon eller konfirmasjon i et annet kirkesamfunn, og fortsatt bekjent den evangelisk- lutherske religion.

Kan droppe konfirmasjon

Marius Storvik, førsteamanuensis ved Det jurdiske fakultet ved Universitetet i Tromsø understreker at Grunnloven ikke sier noe om hvilket kirkesamfunn Ingrid Alexandra må være medlem av.

– Lovteksten sier at regenten må bekjenne seg til den evangelisk-lutherske religion, ikke Den norske kirke.

– Betyr dette at Ingrid Alexandra kunne konfirmert seg i for eksempel Den evangelisk-lutherske frikirke?

– Ja. For når man sier «Den evangelisk-lutherske religion» er det snakk om å bekjenne seg til denne troen, uavhengig av kirkesamfunn, sier han.

LES MER: Kongen ikke lenger «hellig»

Oppfyller Grunnloven

Storvik understreker at domstolene vanskelig kan prøve en tro eller overbevisning.

– Det rettslige vurderingstemaet vil være om hun oppfyller de krav som stilles av den evangelisk lutherske religion. Dette kravet kan kirkene kan endre og justere etter hvert.

Ettersom prinsesse Ingrid Alexandra allerede er døpt i Den norske kirke, oppfyller hun grunnlovsparagrafen, mener Storvik. Dersom kirken hadde betraktet konfirmasjonen som en bekjennelseshandling ville konfirmasjonen vært et vilkår for å være regent.

– Hva som skal tolkes som bekjennelse er altså noe annet enn spørsmål om medlemskap. Noen rettslig behandling av kravet har meg bekjent aldri har skjedd, sier han.

‘En livsoppgave’

Alstadheim sier til Vårt Land at han forstår poengene til Storvik og Kyrstad. Han mener likevel at den lovpålagte bekjennelsesplikten legger problematiske føringer på trosfriheten til Ingrid Alexandra.

– Saken handler om kongehusets forhold til kirken og forventningene som ligger i paragrafen. Det er en livsoppgave å være kongelig. Hvis hun ikke hadde konfirmert seg kirkelig, ville det skapt usikkerhet for kongehuset, sier han.

Han erkjenner likevel at Grunnloven ikke krever noe før hun blir regent.

– Før den dagen kan hun være ateist, muslim eller buddhist. Det sier Grunnloven ingen ting om.

---

Konfirmasjon

  • Bare 56 prosent av norske 15-åringer valgte konfirmasjon i kirken i 2018. Det er den laveste andelen registrert av SSB
  • Da målingene startet i 2001, valgte 68 prosent av 15-åringene kirkelig konfirmasjon.
  • Prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjonsgudstjeneste holdes i Slottskapellet, som er samme kapell hun ble båret til ved dåpen kong Harald lørdag 17. april 2004.
  • Bestemmelsene om Kongens rolle i relasjon til Kirken er nedfelt i Grunnlovens paragraf 4, og lyder «Kongen skal alltid bekjenne seg til den evangelisk-lutherske religion».
  • Kilde: SSB, NRK og Kongehuset.

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke