Kong Harald ble fredag morgen innlagt på Rikshospitalet, opplyser Slottet. Kronprins Haakon tar over kongens oppgaver på kort varsel.

– Hans majestet Kong Harald ble i dag tidlig innlagt på Rikshospitalet, opplyser Slottet fredag morgen.

Slottet opplyser at tung pust var årsaken til at kong Harald fredag morgen ble innlagt på Rikshospitalet. Koronavirus er utelukket. Slottet skriver videre at kongen er til utredning for pustevanskene.

Kongen er sykmeldt i forbindelse med innleggelsen.

– Vi har foreløpig ikke mer informasjon enn i pressemeldingen. Kronprinsregenten leder statsråd i dag, opplyser kommunikasjonssjef Guri Varpe til NTB.

Kongen må også avlyse den faste audiensen med statsminister Erna Solberg (H).

– Jeg ønsker kongen god bedring, sier Solberg til NTB.

På jobb torsdag

Torsdag ettermiddag var kongen til stede på markeringen av sesongslutten for kongeskipet i Oslo, sammen med dronningen og kronprinsen.

Kong Harald og dronning Sonja skulle egentlig være til stede på Maihaugen i Lillehammer klokken 16 fredag ettermiddag, under markeringen av at Tuengen allé 1b, som er dronningens barndomshjem, står ferdigstilt.

Ifølge Slottets nettside vil arrangementet gå etter planen, med dronningen til stede.

Kong Harald og dronning Sonja besøker oldtidsbyen Petra i Jordan onsdag. Det er siste post under det tre dager lange statsbesøket. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix
Kong Harald og dronning Sonja besøkte oldtidsbyen Petra i Jordan i mars. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Innlagt flere ganger

Kong Harald har vært innlagt på sykehus flere ganger det siste året.

I januar ble han innlagt etter å ha opplevd svimmelhet. Det ble ikke funnet alvorlig sykdom, men han ble sykmeldt i to uker.

Kong Harald var også sykmeldt noen dager i desember i fjor på grunn av en virusinfeksjon. Da var det to år siden forrige sykmelding for regenten. En fredag i november 2017 ble kongen innlagt på Rikshospitalet med en infeksjon, men var ute igjen mandagen etter i fin form, meldte Slottet.

I desember 2003 fikk kong Harald diagnosen kreft i urinblæren. 8. desember samme år ble kreftsvulsten fjernet i det som legene betegnet som en svært vellykket operasjon.

Etter operasjonen var kongen sykmeldt i flere måneder, og bare et knapt år etter friskmeldingen ble han igjen rammet av sykdom. Denne gangen var det en hjerteklaff som sviktet, og kongen måtte gjennom to store operasjoner på Rikshospitalet.

Kongen og kronprisen deler på oppgavene

I et intervju med NTB gjort tidligere i september kommenterte kronprins Haakon, nå 47 år, arbeidsfordelingen i kongefamilien generelt hvordan det har fungert i koronatiden. De fleste offisielle oppgavene faller på ham og hans nå 83 år gamle far.

– Fram til nå synes jeg at vi har klart å jobbe ganske fint sammen. Jeg tenker litt som at det er et team, og at vi fordeler arbeidsoppgavene litt sånn fortløpende oss imellom for å få best mulig resultat. Det tenker jeg vi skal fortsette å gjøre i årene framover også, sa kronprins Haakon til NTB om arbeidsdynamikken i familien.

Ønsker kongen god bedring

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre ønsker kong Harald god bedring.

– Det er mange i Norge i dag som tenker på dette, og det har jeg lyst til å markere også fra vår side. Vi ønsker kongen god bedring, sier Støre.

Han slår fast at det gjør inntrykk på mange, også ham selv, når kongen er innlagt på sykehus.

LES OGSÅ: 

Veslemøy Østrem: «Vi var mange som fikk oss enstøkk da kong Harald ble sykmeldt»

Aktiv konge fyller 83 - snart besøker han Jesu døpested

Kongeparet: – Jesus er sentrum i troen

• Kongen om pandemien: – Vi befinner oss i en situasjon som er uvirkelig, fremmed og skremmende, sier kong Harald