Kirke

Konflikter river opp menigheter

Hva gjør man når konflikter ender opp med å splitte hele menigheten?

Bilde 1 av 2

– Er du i frivillig i en menighet er du som regel kristen, og verdikonflikter er ofte bare et nummer fra å bli personkonflikter, sier Stig Berge Matthiesen, professor i organisasjonspsykologi ved Handelshøyskolen BI.

Vårt Land skrev i februar om splittelse i Spjelkavik menighet på Sunnmøre. Det startet som en teologisk uenighet blant to prester i menigheten, og endte med at Møre-biskop Ingeborg Midttømme besluttet å flytte begge midlertidig. Konflikten forplantet seg likevel i menigheten.

Ifølge Ketil Hjelset, menighetsrådsleder i Spjelkavik menighet, var menigheten delt mellom de som anså seg selv som «teologisk liberale» og «teologisk konservative».

– Da blir det lett slik at den konservative kirkegjengeren holder med den konservative presten og motsatt, sier han.

Mulig å forsones?

Uenigheter som i Spjelkavik, har funnet og finner fortsatt sted i flere norske menigheter. I mai i fjor skrev Vårt Land om en «uforsonlig kirkekonflikt» i Mandal kirke. Frivillige i menigheten her opplyser om at uenighetene ennå ikke er ordnet opp i.

Finnes det egentlig en måte for menigheter å komme ut av opprivende konflikter samlet?

– Dersom konflikter utvikler seg til personkonflikter og etter hvert uforsonlige personkonflikter, blir det ekstra vanskelig å løse konflikten. Derfor er det viktig at begge parter beholder sindighet og kommuniserer med hverandre, sier Stig Berge Matthiesen, professor i organisasjonspsykologi ved Handelshøyskolen BI.

LES MER: To prester må forlate Spjelkavik

Delt menighet

I Spjelkavik forsøkte man å løse konflikten ved å engasjere prosten og biskopen.

– De har gitt gode bidrag. Vedtaket fra biskopen skapte likevel sterke reaksjoner hos konservative kirkegjengere, sier Ketil Hjelset.

På menighetens årsmøte tidligere i år ble det tydelig at splittelsen i menigheten fortsatt er til stede. Hjelset tror at dersom man hadde klart å la konflikten utelukkende handle om to prester med ulikt syn, kunne de fungert godt sammen.

– Men det skjedde også mange andre ting rundt. Det var dette som forsterket konflikten, sier han.

Gir seg

Ifølge Hjelset har splittelsen endt i at menigheten er delt i to, og at de to ulike fraksjonene snakker mindre sammen enn tidligere.

Han ser likevel ett lyspunkt: Til høstens kirkevalg gir han seg som menighetsrådsleder, og han vil heller ikke stille til gjenvalg. Han tror en forandring vil gjøre godt.

– I år er det 20 navn på listen. Det tror jeg har vært lett å fremskaffe blant annet fordi folk har sett at det er et viktig forum. Det er et sunnhetstegn. Etter valget håper jeg man kan legge en ny plattform for samarbeid.

Må snakke sammen

Stig Berge Matthiesen sier at konflikten i Spjelkavik menighet er et typisk eksempel på det fagfolkene kaller for en «verdikonflikt».

– Verdikonflikter innebærer en mye sterkere grad av følelser, og det er lettere å føle seg krenket og såret i slike konflikter enn i interessekonflikter.

Årsaken til dette er at verdikonflikter ofte oppleves som mer personlige, sier Matthiesen.

– Derfor er det ekstremt viktig at man er korrekt, ryddig og høflig i fremtoningen, slik at man ikke gjør ting som oppleves som konfliktforsterkende, sier han.

Matthiesen sier det er viktig å understreke at man har respekt for hverandre selv om man er uenig med andres sentrale verdier.

– Det som fort kan bli problemet i verdikonflikter er at følelsene løper løpsk, og vi sier og gjør ting fordi vi er følelsesmessig opprørt.

Frivillighet

Organisasjonspsykologen mener at det er viktig å huske på at våre grunnleggende verdier er motstandsdyktige mot endring.

– Det er ikke lett å få folk til å endre verdiene sine. Man kan kanskje nyansere dem, men det tar tid. Da er det viktig at vi ikke bulldoser hverandre, sier han.

– Som frivillig kan man jo i teorien bare melde seg ut. Hva slags ansvar har man for å løse konflikten?

– Du kan selvfølgelig forsvinne, men det er akkurat som et åpent sår som ikke vil lukkes. Begge parter har sin interesse i å løse konflikten.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke