Klima

Klimaavtalen dropper prosentmål

Flere timer på overtid avsluttes klimaforhandlingene sannsynligvis i ettermiddag eller i morgen tidlig. Men flere konkrete forpliktelser har allerede falt ut.

Bilde 1 av 2

Forhandlingene skulle etter planen vært avsluttet fredag, men fredag ettermiddag regnet FN-landene med at de ikke ville bli ferdige før godt ut på formiddagen lørdag.

– Utkastet vil bli lagt fram lørdag morgen for godkjenning ved middagstider, sa en kilde i den franske forhandlingsdelegasjonen til nyhetsbyrået AFP fredag morgen.

Andre delegater frykter at arbeidet kan strekke seg ut til søndag morgen. Det kan bli en tøff natt for forhandlerne, som allerede er slitne etter mange nær søvnløse møtenetter.

LES OGSÅ: Uvant optimisme på Paris-møtet

Dårligere avtale siden onsdag

Samtidig mener mange delegater at avtaleutkastet har blitt betraktelig dårligere. Ambisjoner og konkrete forpliktelser har blitt redusert kraftig fra det første utkastet som ble lagt frem onsdag ettermiddag, til det neste avtaleutkastet som kom torsdag kveld.

Det som har skjedd mellom onsdag og torsdag er at landene har spilt inn sine synspunkter på utkastet. Formuleringer som ikke er godtatt er skrelt bort, eller omformulert.

LES OGSÅ: Dette klimamøtet skiller seg ut

Tatt prosentmål ut av avtalen

Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund og til stede i Paris, mener de langsiktige utslippsmålene er betydelig svekket i den nye avtaleteksten.

– I det forrige utkastet lå det inne et forslag om at man raskt skal skalere opp utslippskuttene for å sikre målet om halvannen grads temperaturøkning. Men i det nye forslaget ligger det bare inne at man skal forsøke å nå det, sier Haltbrekken.

Han mener også at avtalen som kom torsdag inkluderer langt færre konkrete forslag om hvordan verden skal nå utslippsmålene, noe som får han til å frykte at «1,5 grader blir en slags kakepynt».

LES OGSÅ: USA er nå bedre på klima enn Norge

Kritisk til «klimanøytralitet»

Blant annet er han kritisk til at alle konkrete referanser til prosentvise reduksjoner av utslippskutt er tatt ut. I utkastet fra onsdag var det lagt inn et forslag om opp mot 95 prosent kutt.

– Nå er det erstattet med et mål om klimanøytralitet i løpet av andre halvdel av dette århundret.

Haltbrekken og flere andre i miljøbevegelsen har lenge fryktet et slikt mål. De mener karbonnøytralitet innebærer grønt lys for fortsatt utslipp av olje og gass, og at det i stedet blant annet bruker planting av trær for å gjøre kloden karbonnøytral. Det mener kritikerne er en urealistisk og svært risikabel strategi.

Gir lite håp for de fattigste

Ifølge Verdens Naturvernforbunds delegasjonsleder, Tasneem Essop, er avtaleutkastet dårlig nytt for verdens fattigste.

– De alternativene som foreligger på tap og skade i den nåværende teksten er problematiske. De gir lite håp for dem som kjenner klimaendringene hardest på kroppen.

LES OGSÅ: Rike land vil ikke gjøre opp for klimaskader

Mange saker ikke på plass

Grunnen til at møtet er såpass forsinket, er nettopp at mange av de store og vanskelige sakene ikke er på plass – og at det er så vanskelig å få det til. Det er også grunnen til at mange opplever at avtalen nå utvannes. FN-systemet har et konsensus-system: alle land må være enige. Det skal kun et land til for å blokkere uenighet.

Striden står blant annet om:

• Hva det konkrete temperaturmålet skal være: Skal det stå svart på hvitt av landene vil begrense temperaturøkningen til to grader eller 1,5 grader?

• Hvor bindende avtalen skal være.

• Hvordan forpliktelsene skal fordeles mellom u-land og i-land.

De to siste problemstillingene har landene kranglet om gjennom så og si alle klimatoppmøter. Det som skiller Paris-møtet fra tidligere møter er imidlertid at alle land skal være med på denne avtalen, i den forstand at nesten alle FN-landene har meldt inn utslippskutt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima