Nyheter

Kjenner ikke igjen Høyre

Mens Ap gleder seg over at «bremseklossen» Høyre beveger seg mot et ja til eggdonasjon, er Sp skuffet. – Jeg kjenner ikke igjen Høyre, sier Kjersti Toppe.

I går skrev Vårt Land at det går mot at Høyre sier ja til eggdonasjon på sitt landsmøte i begynnelsen av april. Dagen etter er reaksjonene delte:

– Det er ikke kjekt at Høyre beveger seg bort fra linjen de har stått på. Nå kjenner jeg dem ikke igjen, sier Kjersti Toppe, helsepolitisk talsperson i Senterpartiet.

– Det er flertall for eggdonasjon i befolkningen og på Stortinget. Saken har ligget på vent i så mange år at det er viktig at vi omsider får et vedtak som speiler flertallet, sier Tuva Moflag, som sitter i helsekomiteen for Arbeiderpartiet.

Høyre snur

Sammen med SV, Venstre og Frp sørger Ap for flertall for eggdonasjon på Stortinget. Men i dag blokkerer nei-partiet Høyre saken i kraft av sin regjeringsposisjon.

Nå kan Høyre komme til å snu. Seks fylkeslag har klare ja-flertall, tre har vedtatt ja-resolusjoner med knapt flertall mens tre anslår at de er delt. Ingen sier nei.

På fjorårets landsmøte ble stridsspørsmålet utsatt for behandling i forbindelse med nytt prinsipprogram i år. I mai i år skal dessuten Stortinget vedta ny bioteknologilov. Derfor vil Høyre nå behandle en rekke bioteknologiske spørsmål landsmøtet – deriblant eggdonasjon.

Mandag la nestleder Jan Tore Sanner fram prinsipprogramkomiteens varslede «storresolusjon» om bioteknologi. Der anbefalte flertallet nei til eggdonasjon. Dermed kan det på ny bli strid på Høyres landsmøte.

«Milepæl»

Sps Kjersti Toppe synes det er vanskelig å svelge at «et par tilfeldige delegater på Høyres landsmøte kan forandre hele dette politikkområdet»:

– Dette er ikke en hvilken som helst sak, men mye større enn mange vil ha det til. Det vil være en milepæl hvis Høyre sikrer flertall. Da tillater vi å flytte egg fra kvinne til kvinne.

Hun frykter det vil bane vei for dobbeltdonasjon, at både sæd og egg kommer fra donor.

– Da blir det ingen genetisk tilknytning mellom barn og foreldre. Er det foreldrenes rett til å få barn som skal veie tyngst for Høyre, undrer Toppe.

Barnets trygghet på at den som har født deg er din genetiske mor, var en viktig årsak til at flertallet i storresolusjonen anbefaler et nei. Toppe håper i det lengste at denne linjen vinner fram.

LES OGSÅ: Unge Høyre: – Skuffende konservativt

«Bremsekloss»

Da Høyres komité anbefalte et nei, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet at Høyre var en «bremsekloss» i alle viktige familie- og likestillingspolitiske reformer.

– Høyre har satt saken på vent for lenge og skapt usikkerhet for ufrivillig barnløse. Det på tide å likestille menn og kvinner som ikke kan få barn. Dette er barn som vil være svært ønsket og elsket, sier Tuva Moflag.

Ap-politikeren kjøper ikke argumentet om genetisk tilknytning:

– Det blir helt bakvendt. Ved å bære fram et barn ved hjelp av et donert egg, blir det en biologisk tilknytning til barnet som ikke er der ved sæddonasjon, som vi jo tillater. Foreldrene må selvfølgelig ta samtalen med barnet om opphavet.

KrFs nestleder Olaug Bollestad fester derimot sin lit til at anbefalingen fra Høyres prinsipprogramkomité vinner fram:

– Vi håper Høyre vil bli en alliert med KrF i Stortinget. Spørsmålet om eggdonasjon er viktig fordi det handler om syn på barn, på kvinnen og grunnleggende samfunnsutvikling, skriver helsepolitikeren i en tekstmelding.

Kjersti Toppe i Sp er kritisk til at Høyre på fjorårets landsmøte utsatte eggdonasjonssaken til etter valget:

– Vi på Stortinget har måttet vente på at Høyre skal bestemme seg. Det hadde vært mer demokratisk å ta stilling og gå til valg på det, fremfor å skifte standpunkt midt i perioden, Det blir som å skifte standpunkt om Lofoten, Vesterålen og Senja rett etter valget.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter