Klima

Kjemper klimakampen i oppoverbakke

Denne uka møtes miljøpolitikk og kristent forvalteransvar 
i en vannflaske i Telemark.

– Vi gjør dette for å sende et politisk budskap og markere for våre myndigheter at det er mange som ønsker at Norge må gjøre mer for klimaet. Vi må kutte i egne ­utslipp og vi må finansiere klimatiltak i fattige land, sier Per Ivar Våje, en av lederne for prosjektet Klimapilegrim 2015.

Tirsdag tråkket han seg oppover seige moter og over lange, skogkledde moer i Telemark for å komme fram til årets Korsvei-festival i Seljord.

– Vi kommer hit fordi Korsvei-bevegelsen har mange av de samme verdiene som denne kampanjen. De har støttet opp om prosjektet siden begynnelsen, så det er naturlig for oss å være til stede her, sier Våje.

LES OGSÅ: Fastetur for klima

– Rike land må betale

Klimapilegrim 2015 er en del av et internasjonalt, tverrkirkelig prosjekt i regi av grupperingen ACT Alliance. I Norge støtter Den norske kirke, Kirkens Nødhjelp, Norges Kristne Råd, Norges KFUK-KFUM, Nasjonalt pilegrimssenter, Samarbeidsråd for menighet og misjon (SMM) og Changemaker initiativet.

I likhet med Korsvei har Klima­pilegrim 2015 klimarettferdighet som mål.

– Vi mener rike land må finansiere klimatilpasningstiltak i den fattige delen av verden, slik at landene der blir mer robuste til å motstå klimaendringer. Det kan være konkret infrastruktur som varslingsutstyr mot ekstremvær, men også tiltak som gjør at de står bedre rustet overfor klimaendringer på lang sikt, sier Våje.

– Folkelig mobilisering

Pilegrimsstafetten ble sparket i gang på Nordkapp i forbindelse med Verdens miljødag og Skaperverkets dag i begynnelsen av juni. 15. august skal den være framme i Oslo, før den fortsetter gjennom Østfold til grensa der svenskene tar over.

Videre går ferden nedover Europa før den avsluttes i Paris i forbindelse med FNs klimatoppmøte 30. november. Også andre steder i verden, arrangeres det i år lignende ­aksjoner.

– Den ene siden er det politiske budskapet, den andre er den folkelige mobiliseringen. Ved å reise fra sted til sted vekker vi mye oppmerksomhet. Vi har snakket om dette i lokale kirkesamfunn og ulike organisasjoner, og det har blitt skrevet mange artikler om oss i lokalpressen, sier Våje.

– Kan påvirke politikerne

Over hele landet blir det i disse dager gått, syklet og padlet for klimasaken. Stafettpinnen er en flaske vann som halvt tømmes og etterfylles mellom hver etappe. Slik blir stafetten et symbol på vannets kretsløp og at vi alle er avhengige av det samme, livgivende vannet.

Etappen som Våje syklet fra
Kristiansand til Seljord er ikke en del av den offisielle stafetten fra Nordkapp, men likevel en del av kampanjen. Seinere skal vannet fra Korsvei videre til den politiske festivalen Arendalsuka.

– Initiativ som Korsvei kan påvirke politikerne til å ta valg som gagner miljøet, sier Våje.

– Tror du at dette virkelig vil monne?

– Ja, jeg tror det kan være med på øke oppmerksomheten rundt klimasaken og vise at det er et folkelig engasjement rundt dette, sier Våje, og legger til:

– Vi har fått tilbakemeldinger fra politiske miljøer om at slike grasrotbevegelser er ønskelig fordi de er med på å gi dem mandat til å ta de beslutningene som må tas for å gjøre samfunnet mer klimavennlig, sier Våje.

LES OGSÅ: Klima på kirkemøte

– Noe konkret for miljøet

Dina Willemse har ansvaret for å koordinere arbeidet med Klimapilegrim 2015 i Korsvei. Hun har selv gått 70 kilometer som klimapilegrim for å komme til årets festival.

– Jeg synes det er godt å kunne gjøre noe konkret og håndfast for klimasaken, sier Willemse, som synes prosjektet passer godt sammen med Korsvei-bevegelsen.

– Det å leve enklere, mer miljøvennlig og å fremme rettferdighet er verdier som vår bevegelse er tuftet på.

– Hvorfor er klimasaken viktig i et kristent perspektiv?

– Vi er ikke satt til bare å underlegge oss naturen, men også til å leve i den. Alt som er skapt er godt, sier Willemse.

Hun mener kristne bør vise at de er villige til å handle solidarisk overfor mennesker i land der de merker klimaendringene mye hardere enn i det vi gjør i Norge, og overfor kommende generasjoner.

– Korsvei handler om en lengsel om at handling og ord må henge sammen, sier Willemse.

LES OGSÅ: – Øker oppmerksomhet om klima

Et rop til politikerne

– Hvilken virkning tror du et slikt prosjekt som Klimapilegrim kan ha?

– Forhåpentlig kan dette være med på å bevisstgjøre folk, i tillegg til at det er fellesskapsbyggende. Det er også et rop til våre politikere om at de må sette seg høyere mål i klimasaken og at realitetene og alvoret i dette må synke inn, sier Willemse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima