Verden

Kjemper for fjellgorillaer i Kongo og Uganda

Uganda vil ha oljeaktivitet som truer verdensarv-område. Ola Elvestuen (V) frykter at Norge gjennom Olje for Utvikling bryter Unesco-konvensjonen.

Bilde 1 av 3

Norge har siden 2006 gitt råd og hjelp til Uganda som ønsker å bli en oljenasjon. Med rådgivere fra programmet Olje for Utvikling har Norge delt av sine erfaringer.

Men Uganda er på offensiven og vil ha oljeaktivitet også i nasjonalparker. Et av områdene ved innsjøen Lake Edward ligger inntil grensa til Kongo og nasjonalparken Virunga som Unesco har gitt status som verdensarv i faresonen.

George Boden i organisasjonen Global Witness har fulgt utviklingen i Uganda i mange år, og mener det er avgjørende at Norge tar stilling.

– Norske myndigheter bør si klart fra at de ikke støtter noen form for oljeutvinning i disse områdene, sier Boden.

LES MER: Harvest-gründer Kjetil Østli oppdrar barna sine til å ta på naturen

Advarsel fra EU

EU-parlamentet vedtok nylig en uttalelse som advarer sterkt mot oljeutvinning i og i nærheten av verdensarvområdet. Virunga ligger på Kongos side av grensen, men inntil grensen til Uganda. Hvis Ugandas planer blir satt ut i livet, vil det bli oljevirksomhet i Lake Edward, der halve sjøen ligger på ugandisk side, og den andre halvdelen i nasjonalparken Virunga. Derfor vil Ugandas planer true verdensarven, mener Boden.

– Det er langt bedre at vi rådgir uganderne på hvordan man kan gjøre minst mulig miljøskade, enn at vi lar være. Uganderne ønsker å bygge ut uansett, sier Svein Heglund, seniorrådgiver i Norad.

Boden i Global Witness understreker at Olje for Utvikling har gjort mye bra. Men han mener at Norge også har en ypperlig mulighet til å si fra, siden Olje for Utvikling har opparbeidet god kontakt med ugandiske myndigheter.

– Og det har ikke Norge gjort?

– Nei, jeg har aldri sett Norge si at de ikke støtter oljeutvinning i disse sårbare områdene, sier Boden.

LES MER: Nordmenn la slaver i lenker på Gullkysten

Utrydningstruede arter

Stortingsrepresentant og nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, har nå stilt skriftlig spørsmål til utenriksminister Børge Brende (H).

«På hvilket grunnlag mener regjeringen at det norske Olje for utvikling-programmets rådgivning i Uganda for tildeling av oljelisenser, inkludert Ngaji-blokken, er i samsvar med Norges forpliktelser til Unesco-konvensjonen?» spør Elvestuen.

Netflix-dokumentaren «Virunga» fortalte om mennesker som setter livet på spill for å bevare nasjonalparken. Her sitter en av de sjeldne fjellgorillaene på ryggen til en av dyrepasserne, Andre Bauma.
VIRUNGA: Netflix-dokumentaren «Virunga» fortalte om mennesker som setter livet på spill for å bevare nasjonalparken. Her sitter en av de sjeldne fjellgorillaene på ryggen til en av dyrepasserne, Andre Bauma.Foto: Netflix.

Han understreker at dette handler om Afrikas kanskje mest verdifulle biologiske område. Det huser noen av Afrikas mest ikoniske og truede arter, som elefanter, flodhester og fjellgorillaer.

– Jeg ønsker å få en forsikring om at vi ikke er med på å bryte forpliktelsene vi har gjennom verdensarvkonvensjonen, sier Elvestuen.

Gjennom The World Heritage Convention har Norge forpliktet seg til at vi ikke skal opptre på en måte som direkte eller indirekte kan skade kultur og natur som er definert som verdensarv. Elvestuen viser til uttalelsen fra EU-parlamentet, og også at Unesco har skrevet brev til regjeringen i Uganda og slått fast at oljeutvinning i Edward-innsjøen er uforenlig med Virungas status som verdensarv.

Elvestuen mener at Olje for Utvikling mange steder gjør en god jobb og har bidratt til bedre lovverk rundt oljeressursene i land som Uganda. Men da må også Norge tydelig formidle hva man mener om oljeutvinning i verdensarv-områder.

– Vi må ikke være med på å sette i gang eller støtte opp under prosjekter som truer noe som har verdensarvstatus, sier han.

LES MER: «Å kjenne att natur er å vite kva vi er ein del av»

Virunga

George Boden synes at uttalelsen fra EU-parlamentet viser noe av styrken i støtten for å beskytte Virunga. Det har vært en stor, internasjonal kampanje for å beskytte Virunga mot oljeaktivitet. Skuespilleren Leonardo di Caprios produksjonsselskap laget Netflix-dokumentaren med tittelen Virunga.

Church of England solgte seg ut av det britiske oljeselskapet Soco International for et år siden, fordi Soco drev leteboring i Virunga-området. Senere trakk Soco seg ut av Virunga.

Global Witness krever at Socos rolle blir etterforsket av britiske korrupsjonsmyndigheter.

– Det er positivt at ingen ennå har startet oljeutvinning i området, men vi trenger en avtale mellom Uganda, Kongo og Unesco som slår fast at det ikke skal drives oljevirksomhet i dette området, sier Boden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden