Nyheter

Kirketopp risikerer karantene hvis hun bytter side

– Et opplagt eksempel på at karantene bør gis, sier jusprofessor Eivind Smith om at kirketopp i Kulturdepartementet Ingrid Vad Nilsen er aktuell som toppsjef i Den norske kirke.

– Den norske kirke er jo ­hovedklienten til kirkeavdelingen i Kulturdepartementet som Ingrid Vad Nilsen ­leder. Det er helt åpenbart at karantenereglene­ slår inn her. Jeg vil bli svært overrasket om dette ikke utløser karantene og saksforbud, sier Eivind Smith, professor ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo.

Først tirsdag ble det kjent at Vad Nilsen, ekspedisjonssjef i Avdeling for tro, livssyn og kulturvern, var en av søkerne til direktørjobben i Den ­norske kirkes sentralforvaltning – ­Kirkerådet. Da søkerlisten ble offentliggjort i januar, sto ikke Vad Nilsens navn på listen. Hun etteranmeldte sitt kandidatur. I tillegg ønsket hun å være unntatt offentlighet.

Fordeler for ny arbeidsgiver

Smith viser til ­Karanteneloven som sier at det kan gis karantene om det er en konkret tilknytning mellom saksområdet i den nye jobben og saksområdet og oppgaver i den gamle jobben. Det samme gjelder hvis den statsansattes tidligere ansvar kan gi sin nye arbeidsgiver «særlige fordeler», eller hvis overgangen på annen måte kan svekke tilliten til forvaltningen.

Det er den ansatte som «uten ugrunnet opphold» skal informere sin arbeidsgiver om den nye jobben. Så er det opp til arbeidsgiver å fatte et eventuelt vedtak om karantene og ­eller saksforbud. Det kan gis inntil seks måneders karantene og inntil tolv måneder med saksforbud.

LES OGSÅ: Biskopene vil lede Kirkerådet

Mektig kvinne

Kulturdepartementet med ­Ingrid Vad Nilsens avdeling i spissen er midt i et omfattende lovarbeid som gjelder hele Tros- og Livssyns-Norge.

Da Vårt Land tegnet maktkartet over Tros- og Livssyns-Norge høsten 2016, ble hun regnet som en av de 20 mektigste:

«Hun leder avviklingen av statskirkeordningen: Å gjøre opp booppgjøret mellom staten og kirken, og å bidra til realisering av Grunnlovens paragraf 16 der to motstridende hensyn er formulert: At Den norske kirke skal forbli Norges folkekirke og at alle tros- og livssynssamfunn skal understøttes på lik linje. I dette spennet skal fremtidens tros- og livssynspolitikk utformes, og Ingrid Vad Nilsen er selve nøkkelpersonen her. Hun og hennes avdeling får jobbe i fred og ro, med Kirkerådet som sin nærmeste samtale- og sparringspartner», var begrunnelsen.

– Ingen bombe at jeg søkte

Vad Nilsen ­begrunner sitt ønske om å være unntatt offentlighet med byttet av kulturminister. Nå har ting roet seg, i tillegg til at ansettelsesprosessen går mot en avgjørelse.

– Vi er inne i et annet landskap nå. Det er ulike hensyn som står mot hverandre, og jeg synes det er bra med offentlighet rundt prosessen nå på slutten.

Vad Nilsen søkte også på jobben forrige gang den var utlyst.

Så det er ikke noen stor bombe­ at jeg søker på en jobb som jeg tidligere har hatt lyst på.

– Sitter du på mye innside-informasjon fra departementet som kan by på problemer?

– Det må bli opp til arbeidsgiveren min å vurdere hvordan dette skal håndteres, sier Vad Nilsen, som opplyser at hun har meldt seg innhabil i kirkesaker fram til ansettelsesspørsmålet er avklart.

– Hvordan vil du håndtere det om du ikke får jobben?

– Uansett, så er Norge et lite land med kjennskap, medlemskap og vennskap som vi som embetsverk må håndtere.

LES OGSÅ: Disse vil bli kirkerådsdirektør

– Reell prosess

Den valgte­ kirkerådslederen, Kristin ­Gunleiksrud Raaum, holder nå på med å skrive en anbefaling og begrunnelse til Kirkerådet. De skal avgjøre ansettelsen torsdag om én uke.

– I den fasen vi er i nå, er det svært få personer som er med i siste runde, sier hun.

– Det har vært mange rykter knyttet til prosessen. Hva har du å si til det?

– Mange har påstått at ting har vært avgjort fra starten av. Det er spekulasjoner jeg blir urolig av. Og det er feil: Prosessen har selvsagt vært reell. Det er viktig for meg å formidle at hver eneste søker som har vært inne til intervju er tatt på dypeste alvor som reell søker. Jeg er opptatt av at det skal være en reell prosess helt fram til avgjørelsen er fattet i Kirkerådet.

– Vad Nilsen risikerer karantene og saksforbud. Vil det ha noe å si for en eventuell ansettelse?

– Vi har vurdert alle sider ved alle kandidater vi har med inn i siste runde.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter