Nyheter

Kirkerådet svarer: 'Har fått gode tilbakemeldinger'

– Jeg forstår ikke helt at brosjyren kan oppfattes på den måten, sier Ingeborg Dybvig i Kirkerådet. Den samlede prislappen på valgbrosjyrene er 20 millioner kroner.

LES HOVEDSAKEN: Prester reagerer på Den norske kirkes valgbrosjyrer: – Fremstår som en gammel og sur tante

– De harde fakta tilsier at de færreste av våre medlemmer går ofte i kirken, og at tallene går nedover på de kirkelige handlingene som dåp og bryllup. Derfor ville vi teste en annen tilnærming på denne valgbrosjyren, sier kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet Ingeborg Dybvig.

Hun forteller at målet var å kommunisere at alle er velkomne til å stemme ved Kirkevalget og til å delta i kirken, uten at det stilles noen krav.

Utforming, trykking og distribuering av valgbrosjyrene koster Den norske kirke omtrent 20 millioner, opplyser Dybvig.

Det er omtrent samme kostnad som i 2009, 2011 og 2015. Utsendelse av valgkort regnes som svært viktig for valgoppslutningen i evalueringene av Kirkevalget som er gjort av Institutt for kirke- religion og livssynsforskning.

– Vi som er ansatte og aktive må ta innover oss at tallene går nedover, til tross for arbeidet vi gjør. Men så ser vi at mange likevel ønsker en tilhørighet. Det er enkelt å melde seg ut av kirken, men det er ikke så mange som melder seg ut likevel. Tilhørighet til Den norske kirke kan handle om mye, om tro, tradisjon og identitet, sier Dybvig.

Ikke intensjonen

– Noen mener brosjyren burde sagt mer om hva Den norske kirke tror på?

– I kampanjen 'Rom for refleksjon' snakket vi med folk om hvordan de oppfatter kirken. Og de vet at kirken handler om tro, og om Jesus. Så vi ville ikke slå inn åpne dører i denne brosjyren. Da ville vi heller si at det er plass til deg selv om du ikke er aktiv, svarer Dybvig.

– Én av prestene Vårt Land har snakket med mener brosjyren har et «skampåføringspotensial». Hva tenker du om det?

– Hvis det er en generell oppfatning er det veldig negativt. Men vi har også fått positive tilbakemeldinger fra aktive kirkegjengere som er begeistret for dette. Det er ikke vår intensjon å påføre skam, og jeg forstår ikke helt at brosjyren kan oppfattes på den måten, sier Dybvig.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter