Nyheter

Kirker administrerte overgrep mot urfolksbarn i Canada

Canada gjorde som SV krever. Sannhets- og forsoningskommisjonen avdekket massive overgrep mot urfolksbarn som ble sendt på skoler drevet av kirkesamfunn.

I hele 2017 skal Canada feire at det er 150 år siden nasjonalstaten så dagens lys. I 1867 ble tre britiske besittelser i Nord-Amerika til det selvstendige Canada.

Blant oppgavene som skal løses i jubileumsåret, er oppgjøret med gamle synder. Derfor oppretter den liberale statsministeren Justin Trudeau nå et nasjonalt råd og et nasjonalt senter som skal følge opp de 94 anbefalingene fra sannhets- og forsoningskommisjonen.

– Vi tar nye skritt på reisen mot forsoning, sa Trudeau på en pressekonferanse nylig.

LES MER Stor interesse for forsoning

Kristne skoler ansvarlige for overgrep

Akkurat som Norge har Canada urfolk. Akkurat som Norge førte en brutal fornorskningspolitikk i møte med samene, førte Canada en hensynsløs politikk som skulle gjøre indianere og inuitter til «gode kanadiere».

I hele 120 år ble vel 150.000 barn fra tre urfolksgrupper – indianere, metiser og inuitter – tatt fra foreldrene, ført ut av lokalsamfunnene og sendt på statsstøttede internatskoler som ble drevet av flere kanadiske kirkesamfunn. Seks av ti skoler ble drevet av den katolske kirken.

På internatskolene skulle de få en god, kristen oppdragelse, lære seg engelsk eller fransk – og så glemme urfolksidentiteten; språk og kultur. Oppdraget til skolene var å «drepe indianeren i barnet».

Den siste av de 130 spesialskolene ble stengt så sent som i 1996. Rundt 80.000 lever fortsatt.

LES OGSÅ: SV etterlyser granskning av fornorskningspolitikk mot samene

Statsministeren sa unnskyld

Den negative oppmerksomheten rundt det statlige skoleringsprogrammet ble til slutt så sterk at daværende konservative statsminister Stephen Harper ba i 2008 urbefolkningen i landet formelt om unnskyldning.

Men unnskyldningen var ikke nok.

I 2009 satte regjeringen ned en sannhets- og forsoningskommisjon, som ble ledet av en dommer. I 2015 leverte kommisjonen sluttrapporten. Da hadde den i løpet av seks år møtt nesten 7.000 tidligere elever og deres familier.

Funnene rystet Canada:

Omfanget av psykisk, mentalt og seksuelt misbrukt var enormt. Hele 3.200 elever døde på skolene. Mange begikk selvord, andre døde mens de prøvde å rømme.

LES OGSÅ: Nidarosdomen blir samenes katedral

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter