Nyheter

Kirken må betale dobbel lønn

Kirken må betale av sine lønnsmidler for prestene som nekter å gi slipp på staten som arbeidsgiver.

– Lønnskostnader til embetsmenn som reserverer seg, vil dekkes av det statlige rammetilskuddet til Den norske kirke, fastslår ekspedisjonssjef Ingrid Vad Nilsen i Kulturdepartementet.

Det innebærer at Den norske kirke må bruke av sin statlige sekkebevilgning til lønn både for dem som ikke lenger gjør prestetjeneste, og for de nye prestene som skal inn i deres stillinger og funksjoner.

– Uakseptabelt

Det synes Kirkerådet er uakseptabelt:

– Det er urimelig at penger til embetsmenn som reserverer seg skal bli finansiert av kirkepenger, ser direktør Jens-Petter Johnsen i det sentralkirkelige rådet.

– Det er vanskelig å forstå at prester, selv om de er embetsmenn, velger å reservere seg og på den måten tre ut av Den norske kirkes tjeneste. De vil i den nye kirkeorganisasjonen fortsatt gjøre akkurat den samme prestetjenesten i 2017 som i årene før og i alt vesentlig på samme vilkår som tidligere, tilføyer Johnsen.

LES OGSÅ: Nekter å være prest i fristilt kirke

– Statsoppgave

En av sokne-­prestene som nå sier takk for seg, Øyvind Heglum Ingvaldsen i Sortland, svarer slik på spørsmål om hvor lønnen skal tas fra:

– Dette er et spørsmål jeg i ­hovedsak ikke skal belemres med. Men å lønne statens embetsmenn må være en statsoppgave. Jeg synes det er en uting at staten vil ta midler fra kirke-budsjettet til dette.

LES OGSÅ: Derfor slutter han som prest når stat og kirke skiller lag for godt

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter