Nyheter

– Kirkeasylanter skal ikke ha særstilling

Petter Eide (SV) er glad for at menighetsmiljøene har engasjert seg for dem som sitter i kirkeasyl, men ber dem også engasjere seg for andre asylsøkere.

Når SV-representanten på Stortinget har engasjert seg i Fitjarsaken, er det ikke fordi han er spesielt opptatt av kirkeasylanter, men reagerer på det han opplever som unødvendig politimakt. Tirsdag grillet Eide justisminister Tor Mikkel Wara i Stortinget om utstendelsene og politiets metoder. Der uttrykte han bekymring for at det kan utvikle seg miljøer i politiet som mener det er legitimt å gå ekstra hardt fram mot asylsøkere med avslag. Han antydet også at dette i så fall kunne være en følge av politiske signaler.

LES OGSÅ: Ingen ønsker tydeligere retningslinjer for kirkeasyl

Irrelevant

Eide tok ikke opp at familien ble hentet ut av kirkeasyl på Stortinget. Han sier til Vårt Land at han anser det for å være irrelevant.

– En person har krav på nøyaktig samme beskyttelse om de er i asylmottak som i kirkeasyl. Det er ikke sånn at politiet kan tillate seg mer brutale metoder på mottak enn på kirkeasyl. Det er heller ikke slik at konvertitter skal behandles annerledes enn muslimske asylsøkere. Det er behandlinga fra politiets side jeg er opptatt av, sier han.

Mange opplever det som mer brutalt når politiet går inn i et kirkeasyl enn i et flyktningmottak eller en vanlig bolig, mener han. Å gjøre et slikt skille er likevel noe han advarer mot.

– Jeg vil advare litt mot at vi gjør det skillet. Det legitimerer hardhendt oppførsel andre steder. Jeg er fornøyd med at menigheter engasjerer seg i slike saker. Min oppfordring er at de også bør se på hva som skjer på de vanlige mottakene, sier han.

LES OGSÅ: Psykologer: Barn skadet av politiet

Ingen forskjell

Biskop emeritus Tor B. Jørgensen mener kristne menigheter engasjerer seg i asylsøkeres situasjon og viser solidaritet uavhengig av religion.

– Fra Den norske kirkes side er det ingen forskjell. Det gjelder enten det er homofile som trues med å sendes ut, muslimer eller andre. Historien viser også at det ikke har vært gjort forskjell på religiøs tilhørighet når det gjelder kirkens engasjement, sier han.

Han påpeker at kirkeasyl er en sedvane politiet har forholdt seg til.

– Vi har ikke kirkeasyl som noe institutt, eller lovfestet. Men politiet har selv vedtak som sier at en utenom i spesielle situasjoner vil avstå fra å trenge inn i en kirke. Jeg vil anta at politiets holdning til dette også gjelder andre religiøse bygg, av respekt for det hellige rom, sier han.

LES OGSÅ: Unge Venstre vil oppheve praksis med kirkeasyl. – Uaktuelt, sier Abid Raja

– Ikke politikk

Jørgensen er opptatt av å understreke at kirken ikke fremmer kirkeasyl bevisst.

– Fra vår side er det viktig å understreke at kirkeasylet ikke er noe asylpolitisk virkemiddel. Vi har ingen beredskap eller strategi om å benytte oss av det. Det er tilfeldig de gangene det blir slik, og det er store utfordringer knyttet til det. Det vet alle som har vært tett på slike saker, sier han.

Biskopen er ellers opptatt av at myndighetene ikke sender ut asylsøkere med avslag før saken deres er sluttbehandlet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter