Kirke

Kirke fra 1200-tallet til salgs

Nå kan du kjøpe middelalderkirken Tösse i Åmål for 200.000 svenske kroner.

Sokneprest Lotta Cohén i Åmåls menighet sier til Kyrkans Tidning at det er med stor sorg at de må selge kirken, men at det er nødvendig på grunn av store vedlikeholdskostnader.

– Vi må huske at det er evangeliet som er det viktigste i vår virksomhet, sier hun.

Tösse kirke har ikke innlagt vann, avløp eller strøm, og i stedet for vanlige toaletter har de brukt toalettkabinetter av typen som brukes på festivaler. Kirken blir brukt om sommeren og ligger ifølge Cohén i et vakkert område.

– Men medlemstallene og inntektene synker, og selv om staten er sjenerøs med støttemidler må vi også bidra med egne penger. På sikt har vi ikke råd til å holde det gående, og vi må derfor ta en avgjørelse for framtiden, sier Cohén til Kyrkans Tidning.

LES OGSÅ: Massiv kirkenedleggelse på kontinentet gjør det mulig å kjøpe orgler til spottpris.

Å finne rett kjøper

Soknepresten håper å finne en kjøper som vil at kirken fortsatt skal være en levende del av bygda, og som vil ta godt vare på inventaret.

Byggingeniør Sune Fransson i Karlstads stift skal ifølge Kyrkans Tidning bistå menigheten i salgsprosessen.

– Den interessenten vi har er nå usikker, men om det ikke blir denne kjøperen blir det en annen. Da kommer vi trolig til å markedsføre kirken mer offentlig enn vi til nå har gjort. 200.000 kroner selger vi den for, sier Fransson.

Han sier at kjøperen må forstå hva slags vern kirken er omfattet av. Bygget er vernet, og den tidligere kirkegården som omslutter den er også kulturarv.

– Det kan bli lagt ut flere bygg for salg i menigheten, men det er ikke så lett å selge bygdekirker med en kirkegård ved siden av. Det er lettere med salg av kirker i byene, sier Fransson.

LES OGSÅ: I Norge sliter vi med å stanse forfallet på 160 lignende kirker.

Støtteordning

I henhold til svensk lov skal ikke kirkebygg, kirketomter eller gravplasser fra før 1940 «noe vesentlig vis endres» uten spesialtillatelse fra lokale myndigheter. Denne regelen vil fortsatt gjelde, også om kirken blir solgt til private, forklarer Catharina Sojde, som er sjefsjurist på Riksantikvarembetet.

– Den store endingen er at de som kjøper kirken ikke får kirkeantikvarisk pengestøtte, sier hun.

Det finnes derimot en annen støtteordning for bevaring av verdifulle kulturhistoriske miljøet. Denne potten er på 250 millioner svenske kroner i året.

– Det er hard kamp om de pengene, sier Sojde.

---

Tösse gamla kyrka

  • Bygget på 1200-tallet, ombygd i 1725. I 1741 ble tårnet på langhusets tak tatt ned for å minske belastningen på muren.
  • I 1812 ble siste gudstjenesten holdt.
  • I 1832 ble kirken solgt for 100 svenske riksdaler til prosten Anders Kjellberg.
  • I 1931 ble kirken donert til menighet.
  • I 1952 ble Föreningen för bevarandet av av Tösse gamla kyrka stiftet.
  • I 1954 begynte renovering av kirken. I 1961 ble den innviet på nytt.
  • Kilde: Kyrkans Tidning

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke