Nyheter

Kirke bygger
 gigantkonsern

Bergen kirkelige fellesråd eier nå 20 barnehager. 
På sikt vurderer de å ta ut utbytte. – En gråsone, mener KrF.

Etter en rekke barnehageoppkjøp de siste årene har Bergen kirkelige fellesråd (BKF) nå til sammen 1.500 barnehageplasser i 20 barnehager under sin paraply. Av disse er ni menighetsbarnehager.

Ifølge Klassekampen, som først omtalte saken, har BKF tatt opp 420 millioner kroner i lån for å finansiere oppkjøpene og bygging av en ny barnehage.

På sikt er planen å ta ut utbytte.

– Hvis vi noen gang kommer dit at et utbytte blir aktuelt, skal det brukes på menighetsarbeid, sier fungerende kirkeverge i Bergen, Bjørg Sveinall Øgaard, til Vårt Land.

Gråsone

Olaug Bollestad, nestleder i KrF, synes BKF bryter ned skillet mellom ideell og kommersiell sektor. Hun mener fellesrådets primæroppgaver må være å sikre god bemanning og kvalitet på barnehagene.

– Det er en forskjell på penger som brukes til ideell, kirkelig aktivitet og penger som havner i lommen på en gründer. Hvis det er penger til overs som brukes på gode formål, er det greit. Samtidig er dette i en gråsone, og jeg håper ikke den kommersielle biten ødelegger for det ideelle, sier hun.

KrF skulle helst sett at alt overskuddet ble tilbakeført i driften av barnehagene.

– Hvorfor ikke skyve alt overskuddet inn i driften igjen, ­kirkeverge Øgaard?

– Vi kommer kanskje aldri dit at det blir aktuelt å ta ut utbytte. Nå går et eventuelt overskudd til å bygge opp egenkapital, sier hun.

LES OGSÅ: Protesterer mot stenging av barnehage ved å stille til kirkevalg

Formålsparagraf

Ifølge Øgaard driver BKF kommersiell virksomhet gjennom sitt holdingselskap Akasie.

– Vi opererer ikke under vilkårene for ideelle aktører. Samtidig er barnehagene kjøpt for å være under kirkens styring og drift. Vi ser at det har en stor egenverdi å drive barnehage, sier hun.

Stordriftsfordelene ved å være i et konsern vil komme de små menighetsbarnehagene til gode, mener Øgaard.

De ni «opprinnelige» menighetsbarnehagene vil alle beholde sin utvidete formålsparagraf.

– Vi skulle gjerne hatt utvidet formålsparagraf for de oppkjøpte barnehagene også, men her ligger det begrensninger fra Bergen kommune som stopper oss, sier hun.

Prege driften

Barnehageloven sier at barnehagene skal bygge på «kristen og humanistisk arv og tradisjon». Det vil BKF legge vekt på.

– Vil barn og foreldre tilknyttet en Akasie-barnehage merke at de er eid av Den norske kirke?

– Ikke på andre måter enn at alle som driver med barnehage har med seg verdier som preger driften. Vi har fire grunnverdier vi bygger på: undring, likeverd, trygghet og tilgivelse, sier Bjørg Sveinall Øgaard.

I 2014 fikk BKF 200 millioner i offentlig støtte til å drive barne­hagene.

– Vi er klare på at barnehagepenger ikke er noe vi kan skalte og valte med, sier hun.

Første gang

Ifølge den kirkelige arbeidsgiverorganisasjonen KA, har ingen andre fellesråd gjort noe tilsvarende som BKF. KA påpeker at et rimelig utbytte fra barnehagedrift er innenfor loven.

– Men formålet med å drive barnehage for et kirkelig organ bør ikke være å generere overskudd, sier Øyvind Håbrekke, kommunikasjonssjef i KA.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter