Nyheter

- Kirka kan aldri bli for åpen for folk

PODKAST: Kristin Gunleiksrud Raaum, som igjen stiller til valg for Åpen folkekirke, mener det finnes grenser også for Den norske kirke. Men grensene går ikke mellom hvem som er bra nok og ikke.

Kristin Gunleiksrud Raaum har vært leder for Kirkerådet i Den norske kirke de fire seneste årene. Hun var også med å starte Åpen folkekirke, som hun nå stiller til valg for.

I podkasten Nyhus&Dokka snakker Raaum og Vårt Lands Åste Dokka blant annet om hvorvidt kirka kan bli for åpen.

– Kirka kan ikke bli for åpen for folk. Men jeg tror nok at noen kjenner på en uro og et utenforskap med de endringene som har skjedd. Kanskje noen har tatt for gitt at de kan føle seg hjemme i kirken. Kanskje er det bra for majoritetsposisjonen å gå en runde med de nye følelsene, sier Raaum i podkasten.

Hør flere podkaster fra Vårt Land her.

– Men det finnes grenser for kirken. Evangeliet i seg selv setter jo grenser. Troen på at Jesus er Guds sønn og sto opp fra de døde og ble sendt til jorda for å gi oss nåde, det er bunnlinja. Disse tingene må du tåle å høre i kirka. Men dåpen er det eneste medlemskriteriet, vi stiller ingen teologiske krav eller troskrav til den enkelte.

LES MER: Morten Holmqvist var halvveis i teologistudiet da han ble medlem av Den norske kirke. Nå blir han prest.

Vigselssaken

Åpen folkekirke ble stiftet for litt over fire år siden, i forkant av det forrige kirkevalget. Hovedsaken for ÅF har siden starten vært at homofile skal kunne gifte seg i kirka.

Hvorfor var det nødvendig for dere å stifte ÅF?

– Det at LHBT-personer opplevde seg utestengt i kirka var nærmest ikke til å holde ut for meg. Var det ikke plass til dem, var det heller ikke plass til meg. I tillegg hadde jeg sett så mye av hvordan makten foregikk i lukkede rom. Det har alltid vært grupperinger og maktfordeling, men det var vanskelig å se hva som foregikk i de uformelle strukturene. Det må foregå i det åpne, sier Raum.

Kan liberale bli litt slappe, slik at alt er greit, ingenting står på spill?

– Jesus er ikke noen snill og utvaska julenisse som sier at alt er greit. Jesus refser dem som har makt, dem som stenger gudsriket for de andre. Jesus er ganske nådeløs når han snur den moralske verdensorden opp ned. Vi skal ikke være grenseløse når vi møter mennesker. Men vi skal ikke tenke at grensene går mellom hvem som er bra nok og ikke. Det jeg kan savne, er mer alvor i den kirkelige forkynnelsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter