Kirke

Fra radikal pastor til folkelig prest

Morten Holmqvist var halvveis i teologistudiet da han ble medlem av Den norske kirke. Nå blir han prest.

– Jeg hadde sett litt ned på Den norske kirke, at det ikke var kirke på ordentlig, men jeg så at ting var langt mer nyansert, sier han i samtale med Åste Dokka.

I den nyeste episoden av Nyhus&Dokka samtaler Vårt Lands Åste Dokka med Morten Holmqvist. Holmqvist er på vei inn i tjenesten som sokneprest i Den norske kirke, på Ljan sørøst i Oslo. Men veien dit har vært lang – fra oppvekst i det som den gang het Misjonsforbundet, til å være den første pastoren i SubChurch, og de siste årene som lærer og forsker ved MF vitenskapelig høgskole.

Hør hele intervjuet med Morten Holmqvist nederst i saken.

Albert og Blitz

Dokka snakker med Holmqvist om hva en kirke, et kristent fellesskap, en lokalmenighet er.

– Da jeg var en ung, from kristen i fjorten-femtenårsalderen, så ble jeg også veldig fascinert av punk-kultur, av Blitz-huset og hele den skumle, spennende siden av Oslo. På den ene siden var jeg opptatt av menighetsliv, men som 15-åring kan jeg huske at jeg gikk gjennom Slottsparken og tenkte: Jeg vil bli punker. I flere år gikk vi først på ungdomsklubben Albert, og etterpå gikk vi på konsert på Blitz.

Hør flere podkaster fra Vårt Land her.

Folkekirke

Holmqvist ble med på å starte SubChurch, en punkete Oslo-kirke, og ble også etter hvert pastor der. Han begynte også å studere teologi, tok en doktorgrad i religionspedagogikk og arbeidet lenge på MF. Nå vender livet igjen, og han skal arbeide som prest i en vanlig folkekirkemenighet.

- Vi har vært aktive i den menigheten der jeg skal jobbe i mange år. Jeg var veldig skeptisk i starten, jeg tenkte det var kjedelig og et dårlig fellesskap. Og det stemte også delvis, men vi ble enormt godt mottatt. Ljan er en fantastisk bygd i Oslo. De folka jeg var skeptisk til var utrolig hyggelige og varme. Jeg opplevde at Gud utfordra meg på mine arrogante tanker, for å si det litt fromt.

– Pastoridealet mitt i SubChurch var å være en hyrde, for å bruke et bibelsk uttrykk. Det er fortsatt et ideal, det som motiverer meg er å være en som er med på å fasilitere et fellesskap. Der kan alle som kommer finne sin plass og jeg kan være med å vise en retning på det fellesskapet.

---

Podkast

  • Du kan høre Vårt Lands podkast Nyhus & Dokka på vl.no eller på din foretrukne podkast-plattform.

---

Les mer om mer disse temaene:

Åste Dokka

Åste Dokka

Åste Dokka er kommentator i Vårt Land. Hun er utdannet prest og har en ph.d. i teologi. Hun kom til Vårt Land i 2017

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke