Nyheter

Kinesisk politi sprengte kirke

Sprengingen av en populær kirke i Shaanxi-provinsen ses i sammenheng med en mer hardhendt styring av religiøst liv i Kina.

9. januar gikk den evangeliske kirken Golden Lampstand i Shaanxi-provinsen nord i Kina i luften. Sprengningen, utført av politiet, har vekket internasjonal oppsikt. Over 50.000 mennesker har gått til gudstjeneste i storkirken, som nå er jevnet med jorden.

Ifølge den statlige avisen Global Times skal sprengningen være ledd i en aksjon mot illegal byggevirksomhet. Kritikere ser den snarere i lys av en mer hardhendt styring av religiøst liv i Kina.

– Blitt verre

– Vi har de siste årene hatt et håp om at det skulle gå fremover med religionsfriheten i Kina. Men nå ser vi at det bare blir verre, sier Kai Tore Bakke, leder for internasjonal avdeling i Stefanusalliansen, som omtaler saken på sine nettsider.

Ledelsen i Golden Lampstand har tidligere havnet i fengsel etter å ha vært i konflikt med myndighetene. Nå er kirken den andre på kort tid som har blitt rasert. Ved juletider ble en katolsk kirke i naboprovinsen ødelagt.

Kinas president Xi Jinping har fått anerkjennelse for å åpne opp for mer globalt samarbeid. Når det gjelder religionsfrihet innad i landet, er tendensen heller innstramming, mener Bakke.

– Myndighetene ser kristendom i sammenheng med vestlige aktiviteter, og mener dette ikke gagner kommunistpartiet, sier han.

LES OGSÅ: Kina rangerer borgere i nytt overvåkningssystem

Miste kontroll

President Xi Jinping og regimet i Beijing har strammet grepet om mange samfunnsområder. Det forteller Kina-kjenner Torbjørn Færøvik. Han mener bildet av et mer åpent Kina er en sannhet med modifikasjoner.

– Lederne ser at små gnister kan tenne store branner. De har et sterkt behov for å kontrollere, og det klarer de stort sett også, sier han.

Samtidig er politikken som føres mot trossamfunn litt forskjellig fra provins til provins. Mens noen lokale ledere har en hard linje, er det andre steder slakkere.

Xi Jinping blir sett på som den sterkeste lederen Kina har hatt i nyere tid, understreker ny generalsekretær i Digni, Hjalmar Bø. Parallelt med ønsket om å være en global aktør, er råderett over indre forhold viktig.

– Mitt inntrykk er at myndighetene ikke er spesielt imot kristendom som sådan. De er generelt redd for sosial uro og vil ha kontroll på sivilsamfunnet, sier Bø, som vil være forsiktig med å kommentere enkelttilfeller, som sprengningen av Golden Lampstand.

LES OGSÅ: Jenta som ikke finnes – etterdønninger fra ettbarnspolitikken

Kinesere ut i verden

Kina er kjent for økonomisk vekst. Lederne i Beijing vet imidlertid at pendelen kan svinge, og for det kommunistiske partiet gjelder det å holde på makten, fremhever Færøvik. Samtidig er det et store muligheter for sosial mobilisering i den enorme, kinesiske befolkningen.

– Det er en gnagende frykt i det kinesiske lederskapet for at økonomien skal bli dårligere. Mange føler at de leder på lånt tid.

På samme tid reiser kinesere mye mer nå enn før, og kommer tilbake med nye ideer. Mange unge drar dessuten til USA og Europa for å studere.

– Disse reiser hjem etter hvert, får høye stillinger og setter sitt preg på samfunnet, sier Færøvik.

LES OGSÅ: Ny æra i kinesisk politikk

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter