Lørdag opplyste tyrkiske myndigheter at uiguren Abdurehim Heyit, en poet og musiker, døde i et fengsel i Xinjiang. En talsperson for Tyrkias UD sa at dødsfallet har «styrket det tyrkiske folks reaksjon på de alvorlige menneskerettighetsbruddene i Xinjiang-regionen».

Ifølge tyrkiske myndigheter ble han dømt til åtte år i fengsel for verk han har komponert.

Talsperson Hua Chunying for kinesisk UD hevder imidlertid at dødsfallet er en «absurd løgn» og kaller uttalelsen fra Tyrkia «forkastelig». Kina publiserte søndag en video som viser en mann som sier han er Heyit og at han fortsatt er i live.

Den nordvestre Xinjiang-provinsen i Kina, hvor de fleste uigurene bor, har blitt satt under politisk overvåking de siste årene.

Opp mot 1 million uigurer og andre muslimske minoriteter er ifølge FN internert i leirer i Xinjiang. Kinesiske myndigheter omtaler interneringsleirene som «yrkesfaglige sentre» for mennesker som de mener står i fare for å slutte seg til islamske ekstremistgrupper eller separatistorganisasjoner.

Men menneskerettsgrupper sier Kina prøver å assimilere minoritetsgruppen og undertrykker dens religiøse og kulturelle praksis, som står i konflikt med kommunistisk ideologi og den dominerende han-kinesiske kulturen.