Nyheter

Katolsk storstue i halleluja-gata

– Vi har en helt annen selvfølgelig plass i bybildet i dag enn før, sier sokneprest Egil Mogstad. Han er storfornøyd med den nye, katolske kirken i Trondheim.

TRONDHEIM: Rett ved Nidelven, i det soknepresten kaller «Halleluja-kvartalet», ruver den nye, katolske kirken i byen. Brun, tysk teglstein dekker fasaden av både kirken og menighetssenteret – to deler som er bundet sammen av kirkebakken, med tak over.

– Vi er jo i Norge, smiler sokneprest Mogstad, mens regnet trommer på taket.

Ved siden av selve bygget står tårnet, rett over gaten for Baptistkirken. Andre naboer er Frelsesarmeen, Misjonskirken og Den jødiske synagogen og selveste Nidarosdomen.

Lang planlegging

Feiringen av den nye kirken begynte allerede torsdag. Men veien fram til en ny kirke har vært lang.

– Vi søkte om rivingstillatelse av den gamle kirken i 1994 og fikk tillatelse til det. Men da var det så mange andre ting som skjedde, så det ble ikke noe av. Så søkte vi igjen i 2009, forteller Mogstad.

– Hvorfor var det nødvendig med ny kirke?

– Vi hadde en Sintef-rapport som dømte bygget nord og ned. Det var korrosjon og sopp og alle mulige uhumskheter. Jeg har flere ganger måttet ha privatundervisning med konfirmanter, fordi de ble syke av å være i det gamle lokalet, sier han.

LES OGSÅ: Etter pavebesøket er det ingen grunn til ikke å gjøre det vi kan sammen

Klimaskifte for katolikkene

I tillegg mener Mogstad det har vært et klimaskifte mot katolikker i Norge de siste tiårene. Etter at daværende pave Johannes Paul 2 besøkte Trondheim i 1989, har det vært katolsk messe i Nidarosdomen hvert år under Olavsdagene.

– Det var langt fra en opplagt i utgangspunktet. Vi har en helt annen selvfølgelig plass i bybildet i dag, både fordi vi er mange flere, men også fordi pilegrimer spiller en viktig rolle. Dette klimaskiftet har vært viktig, mener soknepresten.

Vi har en helt annen selvfølgelig plass i bybildet i dag, både fordi vi er mange flere, men også fordi pilegrimer spiller en viktig rolle.

Egil Mogstad, sokneprest i sokneprest i St. Olav domkirkemenighet

Siste finpuss

Det kvadratiske platået under alteret er av italiensk marmor. Til venstre for Jesus står Maria med Jesusbarnet. Til høyre får skulptur av Olav den hellige plass. Han er skytshelgen for den nye kirken.

– Det ligger ganske mye tanke bak kirken, så vi er egentlig glade for at det har tatt så lang tid, sier Mogstad.

LES OGSÅ: Trondheim boikotter Israel

Kirke som vokser

Den nye kirken i Trondheim har sitteplass til 450 personer. Det er dobbelt så mange som den forrige, og alle stolene kommer til å bli brukt. Da den forrige kirken ble bygget, besto menigheten av 500 medlemmer. Nå er den på 5.000 – en økning som i hovedsak skyldes stor arbeidsinnvandring fra katolske land.

– Dette er en ung befolkning som i tillegg har relativt høye fødselstall, og da blir det flere barn og tilvekst til menigheten, sier biskop Bernt Eidsvig til NTB.

Han er apostolisk administrator for Trondheim stift, i tillegg til å være biskop for Oslo katolske bispedømme.

LES VIDERE: Fulle benker under åpningen

En fest for menigheten

Eidsvig påpeker at de fleste som kommer fra katolsk bakgrunn også har en større nærhet til kirken enn det som er vanlig i Norge. På grunn av søndagsplikt går så mye som 10–20 prosent av medlemmene til messe.

– Den betyr mye i familielivet, kirken er en del av familiens aktiviteter i høytidene. Nå som vi innvier en ny domkirke, er dette først og fremst menighetens fest, de har gledet seg til å ta den i bruk. Vi skal feire det så godt vi kan, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Anita Grønningsæter Digernes

Anita Grønningsæter Digernes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter