Nyheter

Trondheim skal boikotte varer fra Israel

Bystyre oppfordrer innbyggerne til å gjøre det samme.

Trondheim kommune skal boikotte alle varer og tjenester som Israel produserer på Vestbredden, som Israel har okkupert siden 1967. Samtidig oppfordrer bystyreflertallet alle innbyggerne i Trondheim til å gjøre det samme, melder Adressa.no.

Med dette vedtaket legger trondheimspolitikerne seg på kollisjonskurs med regjeringen. Tidligere i høst slo kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) det fast at boikott er et lite egnet virkemiddel:

– Regjeringen er «uenig med dem som tar til orde for boikott av Israel – uansett form, skrev hun i et brev til Stortinget.

– Boikott av Israel er ikke norsk politikk. Regjeringen tror på dialog og samarbeid for å løse konflikter og skape tillit.

LES MER – Boikott er ikke norsk politikk

Bosettinger utvides

Boikottsaken i Trondheim kom til politisk behandling i bystyret etter et såkalt innbyggerforslag fra Ole Roger Berg i Trondheim. Sammen med forslaget fulgte det også 340 underskrifter fra innbyggere som støtter opp om kravet. Byens befolkning har adgang til å levere inn forslag til behandling i bystyret, og nå får Berg støtte fra flertallet i bystyret for å gjennomføre en slik boikott.

– Dette er en ulovlig okkupasjon. Det går ikke an å betvile det, og det har også FN sagt i flere resolusjoner, sa Aps Julie Instad Hole da hun la frem forslaget på vegne av Ap, SV, Miljøpartiet og Rødt.

Kjøper ikke

Dette sier vedtaket de fire partiene fikk gjennom i bystyret:

«På tross av FN-resolusjoner og uttalelser fra den internasjonale domstolen i Haag, forverrer staten Israel stadig sin okkupasjonspolitikk. Ulovlige bosettinger utvides, byggingen av muren fortsetter, palestinerne utsettes for daglig trakassering og møter store hindringer i sine dagligliv. Dette er en politikk Trondheim kommune ikke kan støtte opp under. Kommunen ønsker derfor å avstå fra innkjøp av varer og tjenester produsert på okkupert område,»

Bystyret har to oppfordringer:

• De ber Stortinget om å vedta en handelsboikott av varer og tjenester produsert på okkupert område, inntil staten Israel innfrir vedtatte FN resolusjoner.

• De ber kommunens innbyggere om å boikotte varer og tjenester produsert på okkuperte områder.

KrF advarte

Trondheim styres av en allianse bestående av Ap, SV, MDG, V, KrF og Sp og Pensjonistpartiet (PP). KrFs kommunalråd Geirmund Lykke avviste boikottforslaget, melder Adressa.no. Han mener, som statsråd Helleland, at Norge må være en pådriver for dialog mellom Israel og palestinerne.

– En boikott virker helt motsatt. Den vil øke konflikten og grobunn for hatet. KrF vil styrke handelen både med Israel og i de palestinske områdene, med en boikott dyrker det fordomsfulle, sa Lykke i debatten.

KrF stemte mot forslaget sammen med Høyre, Frp, Venstre og PP.

LES MER Boikotte jødenes stat?

Mange krav

Kravene om norsk boikott av Israel har vært mange i høst:

• Palestina-venner på Sunnmøre oppfordret folk om å boikotte fotballandskampen mellom Norge og Israel i Ulsteinvik i september.

• Palestinakomiteen demonstrerte på NTNU i september og krevde at olje- og energiminister Tord Lien (Frp) ikke reiste til Israel sammen med norske oljeforskere, for å hjelpe Israel med å utvinne gassfelt.

• Debatten om kulturboikott av Israel fikk nytt liv da et kunstprosjekt, en video, kalt «Nationaltheatret beklager» fikk internasjonal oppmerksomhet. På videoen beklager en fiktiv talsmann for Nationaltheatret samarbeidet med det israelske nasjonalteateret Habima i årene 2013–2015. Habima setter opp skuespill i jødiske bosetteringer på den okkuperte Vestbredden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter