Nyheter

Karpe Diem skal ha mottatt drapstrusler

Nå svarer rapduoen på jødehets-beskyldninger.

De siste dagene har flere medier omtalt Karpe Diems nye sang «Attitudeproblem», etter at Eliana Hercz skrev et brev til rapperne der hun stiller spørsmål til teksten i låten som inneholder jøde som skjellsord.

«Dere snakker om meg på lik linje med 'bikkje' (...) og 'kødd'. Forstår dere hva det vil si når dere skriver en slik tekst?», spør Hercz i brevet som også ble trykket i Aftenposten. Hun fikk støtte fra Mona Levin som uttalte til Vårt Land at rapduoen «burde skamme seg». Samtidig anklaget hun rapperne for å drive jødehets.

Drapstrusler

Gruppa vil fortsatt ikke la seg intervjue av journalister, men den ene rapperen, Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, ytrer seg nå på Karpe Diems offisielle Instagram-profil:

«I mean dog or bitch or whore, I mean pussy or Jew or dork», skrev Jewish Telegraphic Agency at jeg har sagt, og så spredte feilsitatet seg til hele den jødiske verden».

Drapstruslene skal ha kommet i kjølvannet av kontroversen, uttaler gruppas PR-byrå Little Big Sister overfor VG. De ønsker ikke utdype omfanget.

LES OGSÅ: Hun er ikke fornøyd med Karpe Diems svar

«Lov å hate okkupasjonen, men elske jøder»

Magdi skriver videre:

«Ironisk nok er det dette «Attitudeproblem» handler om. Ord tatt ut av kontekst. Fjær som blir høns. (...) Linja er enkel: Jeg ramser opp ord som dessverre blir brukt som skjellsord i samfunnet. Også poengterer jeg ordrett at det ikke er det jeg mener. Jeg mener ikke «kvinne» hvis jeg kritiserer en kvinnelig politiker. (...) Og jeg mener ikke «jøde» når jeg skriver om Ariel Sharon. Jeg mener Ariel Sharon. DET er poenget mitt. Skillet mellom politikk og religion. Skillet mellom religion og person».

Til slutt peker han på at det var viktig for duoen å filme den ene musikkvideoen til sangen «Tusen tegninger» i ulike gudshus:

«Men å ha med synagogen og moskeen i samme video var det aller viktigste. Så ungdommen ser at det er lov å hate okkupasjonen samtidig som man elsker jøder».

LES OGSÅ: – Det er storsamfunnets, ikke jødenes, ansvar å bekjempe jødehat

Føler seg misforstått

Eliana Hercz har tidligere uttrykt frustrasjon over at innlegget hennes har resultert i mange meninger og utsagn som hun ikke står inne for.

– Jeg mener ikke at Karpe Diem er jødehatere eller oppfordrer til jødehets. Tvert imot har de gjort mye bra for å løfte fram minoriteter, og de har selv vært åpne om egne erfaringer.

Forfatter Knut Nærum har også forsvart rapperne og sa til Vårt Land at Karpe Diem er blant Norges tydeligste antirasistiske stemmer.

Samtidig mener Hercz at teksten i rappernes nye sang understreker behovet for å bekjempe jødehat.

– Jeg har lest forklaringen til Karpe Diem, og jeg er glad for at de kom med et svar. Men i mine øyne er problemet der fortsatt. En sang blir tolket av lytterne, og jeg er ganske sikker på at for eksempel yngre søsken ikke forstår meningen bak sangen.

Moderniseringsminister Jan Tore Sanner roser Eliana for brevet hun skrev til Karpe Diem.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter