Nyheter

Kan overkjøre KrF for å avvikle kontantstøtten

Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande sier det kan bli aktuelt for regjeringen å gå til venstresida for å få flertall for avvikling av ­kontantstøtten.

– Dersom regjeringa blir enig om å gjøre dette, har vi stor støtte på venstresida for sånne grep, sier Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande.

I gårsdagens avis skrev Vårt Land at det har vært en sviktende politisk oppslutning om kontantstøtten de siste årene: Mens både Høyre og Frp tidligere var varme garantister for ordningen, er det nå sterke krefter i de to partiene som går inn for å avvikle kontantstøtten. Venstre er fra før en sterk motstander av ordningen.

– Det er en gryende debatt i alle de borgerlige partiene om hva man skal bruke fellesskapets ressurser på, sier Skei Grande.

Ventestøtte

I Jeløya-erklæringen fra januar i år nevnes ikke kontantstøtten med et ord, men de tre blågrønne partiene ble enige om «å vurdere innretning og omfang av de ulike ordningene til barnefamiliene». Venstre-lederen bekrefter overfor Vårt Land at det er naturlig å vurdere kontantstøtten i den forbindelsen.

– Vi har bygd ut barnehager så mye at det er et tilbud mange heller­ ønsker å bruke. Mange av de som ikke bruker barnehage, er de som kunne trengt dem mest, sier Skei Grande.

Hun tar nå til orde for en avvikling av kontantstøtten og innføring av en såkalt «ventestøtte» frem til man får barnehageplass. Hun vil også at kontantstøttepengene heller brukes på å tilby gratis kjernetid og gratis barnehageplasser.

På spørsmål om det er realistisk å avskaffe kontantstøtten i denne stortingsperioden, peker Venstre-lederen på at holdningene­ er i ferd med å endre­ seg blant Venstres regjeringskamerater.

LES OGSÅ: Regjeringen sier nei til å endre botidskrav for kontantstøtte

Livlig debatt

– Frp har hatt en veldig livlig debatt om dette. Også i Høyre ser vi et gryende engasjement om å bekjempe barnefattigdom og få unger til å lykkes. Her er barnehagen en viktig del av løsningen, sier Skei Grande.

– Men regjeringen er avhengig av KrF for å få flertall om å avvikle kontantstøtten?

– Det får vi se. Det er ikke noe matematikk i det. Det kommer an på hvordan KrF vil bruke makten sin – om de vil protestere eller få til noe, sier Skei Grande.

I gårsdagens Vårt Land uttalte­ KrF-leder Knut Arild Hareide at «KrF vil kjempe med nebb og klør for familiene og kontantstøtten i årene som kommer». Nå antyder Skei Grande at det kan bli aktuelt å kjøre over KrF i denne saken, avhengig av hva KrF lander på i sitt varslede ­politiske veivalg i høst.

– Det som blir spennende utover høsten er hvilke forpliktende samarbeid KrF vil ha med ­regjeringen og hvordan de vil bruke makten sin. Dersom KrF ikke vil ha budsjett med regjeringen, er det andre flertall som gjelder, sier Skei Grande.

Trusler

– Det er ingen invitasjon til samarbeid fra Trine og Venstre når man via Vårt Land truer en av kjernesakene til KrF, sier KrF-nestleder Olaug Bollestad.

– Dersom Trine Skei Grande har tanker om hvordan hun vil endre kontantstøtten, får hun ta det opp bilateralt med KrF, ikke i Vårt Land, fortsetter Bollestad.

I gårsdagens avis uttalte statsminister Erna Solberg at «hvis vi har en borgerlig regjering, tror jeg vi vil ha en kontantstøtte». Bollestad trekker frem at hun har tillit til statsministeren i dette spørsmålet.

Endringsvillig

– Dersom de vil endre kontantstøtten, vet de godt hva som er KrFs holdning til dette. Vi har lagd fem budsjetter med regjeringen før. Nå får vi se hva regjeringen skal legge frem. Så skal KrF ha en prosess utover høsten om regjeringsmakt, sier Bollestad.

Samtidig avviser ikke KrF-nestlederen at partiet kan gå med på noen endringer i kontantstøtteordningen.

– Det kan hende det kan bli endringer på noe. Men jeg vil ikke si noe om det før jeg ser hva som ligger i endringene. Men det må ikke gå på bekostning av at familiene skal ha et reelt valg, sier Bollestad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter