Nyheter

Kampflygeren: Faren tok henne til flyplassen. I dag er piloten kvinnepionér

Da Amsale Gualu var liten jente, tok faren ofte med henne og søsteren til flyplassen for å se på fly. I dag er hun Etiopias mest profilerte pilot.

Bilde 1 av 2

Klokka 07.45 på kvinnedagen landet kaptein Amsale Gualu flyet fra Ethiopian Airlines på Gardermoen. Timer tidligere hadde hun tatt av fra Etiopias hovedstad Addis Abeba, via Stockholm, før Oslo. Hele besetningen på 15 er kvinner. Det var også kvinnelige teknikere og mekanikere som kontrollerte flyet i Addis Abeba før avgang.

– Jeg håper denne ideen blir kopiert av andre. Det er markedsverdi å se kvinner, og dere går foran med et godt eksempel, sa Norges ambassadør til Etiopia Merete Lundemo, som også var med på flyturen.

LES MER: Bare kvinner på etiopisk fly 8. mars

Profilert

Amsale Gualu er Etiopias mest profilerte pilot. Hun forteller at hun bodde nær flyplassen da hun var barn. Faren tok ofte henne og søsteren med til flyplassen, der sto de og så på fly som tok av og landet.

– Der startet lidenskapen, sier hun.

Mange år senere er Gualu en pionér – den første kvinnen som ble flykaptein Etiopia. Og på Gardermoen i går, var det mange som ville ha henne med på bilder og film. Selv ser hun at «kvinnefly» er symbolsk viktig.

– Men vi er ikke her bare for å inspirere kvinner til å bli piloter eller å jobbe innen luftfart, men vi vil sende en beskjed om at kvinner kan oppnå det de vil – om de få mulighet til det, sier hun til Vårt Land etter landingen.

«Kjære helter og landsmenn. Velkommen til Oslo», sto det på plakater fra en delegasjon etiopiske kvinner som møtte besetningen med blomster og flagg da de kom til Gardermoen.

Det er femte gangen selskapet flyr med kun kvinner. I desember 2017 fløy kun kvinner mellom Addis Abeba og Lagos i Nigeria. De tre andre turene har gått til Bangok, Kigali og Buenos Aires.

LES OGSÅ: Etiopiske jøder har ventet i ti år

24 kvinner

Mye har forandret seg siden Amsale Gualu ble ferdig utdannet pilot i 2010. Da var det ingen kvinnelige piloter i Ethiopian Airlines. I dag er 19 av 1022 kvinner. Hos SAS er det rundt fem prosent kvinnelige piloter, og 3,81 prosent i Norwegian.

– Jeg skjønner at dette setter både selskapet og landet i et godt lys. Men det gir resultater, akkurat nå er det 24 kvinner som holder på å ta pilotutdannelse i Etiopia. Det er fantastisk, sier hun.

Hun er glad for at halvparten av Etiopias statsråder er kvinner, hun mener det viser at regjeringen tror på at kvinner skal ha like muligheter og at de har like kvaliteter som menn.

– Men det er mye arbeid som gjenstår på dette området i Etiopia, understreker hun.

LES OGSÅ: Følger utviklingen i Etiopia

Grunnleggende

Det samme sier Rahel Assefa. Hun er assisterende markedsdirektør i Ethiopian Airlines og var med på flyturen til Oslo.

– Dere kan snakke om å kjempe for likelønn og andre rettigheter. Vi har fremdeles helt grunnleggende utfordringer, som å kjempe for at alle jenter skal få gå på skolen, sier hun.

Assefa forklarer at utenfor byene er livet helt annerledes i Etiopia. Der er det mange som ikke er bevisste på tanken om utdannelse.

– Da er det en lang vei til å drømme om å bli pilot, sier hun.

Forskningsdirektør Lovise Aalen ved Christian Michelsens Institutt (CMI) beskriver Etiopia som et patriarkalsk samfunn, der mannen har siste ordet både hjemme og i samfunnet. Likevel øker kvinners deltagelse stadig. Halvparten av landets ministre i statsminister Abiy Ahmed regjering er i dag kvinner. Både president og høyestretts leder er i dag kvinner.

LES OGSÅ: Mindre Etiopia-jubel?

Blest

Rahel Assefa sier at flyselskapet mener de har et ansvar å inspirere og vise jenter hva som er mulig,

– Vi vil inspirere, ikke bare kvinner, men også menn, til å endre seg, sier hun

Hun er bevisst på at «kvinneflyene» skapet blest rundt selskapet.

– Men det er ikke bare god markedsføring som betyr noe, vi mener det er viktig å gjøre folk bevisste om jenter og kvinners situasjon, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter