Nyheter

Bare kvinner på etiopisk fly 8. mars

Når flyet fra Etiopia lander på Gardermoen 8. mars, er det kun kvinner som jobber ombord.

Kaptein Amsale Gualu skal sitte bak spakene på flyvningen fra hovedstaden Addis Abeba, via Stockholm, med destinasjon Oslo. I 2010 ble hun første kvinnelige kaptein i etiopisk luftfart.

Den internasjonale kvinnedagen markeres med kvinner i alle funksjoner på denne flygningen. Det skal ikke bare gjelde på selve flyturen, men alle andre funksjoner, som bagasjehåndtering, mekanikere, sikkerhet, catering og trafikk-kontroll i Addis Abeba. Alt i forbindelse med denne turen til Oslo, skal bli utført av kvinner.

– Det gjør denne flyvningen historisk, sier direktør Tewolde GebreMariam.

– Vi er utrolig stolte over å ha kvinnelige pionerer i alle deler av etiopisk luftfart. Vi hedrer og feirer kvinners rolle med denne flyvningen, sier han.

Femte gang

Det er ikke første gang Afrikas største flyselskap fronter kvinnelige piloter. I desember 2017 var en Boeing 777 mellom Addis Abeba og Lagos i Nigeria med kun kvinnelig besetning. De tre andre turene har gått til Bangok, Kigali og Buenos Aires.

– For første gang er det Skandinavia som er destinasjonen. Norge blir sett på som et foregangsland av flyselskapet, spesielt når det gjelder kvinners rettigheter, sier Charlotte Gjone, pressekontakt for Ethiopian Airlines i Norge. Hun mener det er en positiv vind som blåser over landet, spesielt for kvinner.

Flere kvinner

– Selv om halvparten av landets statsråder er kvinner, har landet fremdeles en vei å gå når det gjelder likestiling, sier Gjone.

Hun forteller at flyselskapet jobber aktivt med å utdanne kvinner til ledende posisjoner. I dag er 19 av 1022 piloter kvinner, mens 35 prosent av medarbeidere i Ethiopian Airlines er kvinner. Så det er fremdeles et stykke igjen.

Akkurat nå er det 22 kvinnelige studenter som sikter seg inn på en jobb bak spakene i løpet av de neste 18 månedene.

– Selv om det er flest kvinner som trenes til kabinpersonell, ser vi en gradvis økning blant interessen hos kvinner som vil utdanne seg til piloter og teknisk personell, sier Mussie Fitehamlak. Han er flyselskapets representant i Norge.

Positivt

Forskningsdirektør Lovise Aalen ved Christian Michelsens Institutt (CMI) sier etiopiske myndigheter på denne måten ønsker å fremstille seg som moderne og progressive, både for flyselskapet, og for å presentere landet i verden.

– Dette stuntet reflekterer en positiv utvikling i Etiopia. Men det er likevel ikke representativt for det store bildet. Samtidig som statistikk viser at likestillingen i samfunnet går framover, er normene som regulerer menn og kvinners stilling, fremdeles sterke, sier hun.

Ny giv

Aalen beskriver Etiopia som et patriarkalsk samfunn, der mannen har siste ordet både hjemme og i samfunnet. Men likevel øker kvinners deltagelse jevnt og trutt, sier Aalen. Hun viser til landets nye giv i 2018. Halvparten av landets ministre i statsminister Abiy Ahmed regjering er i dag er kvinner. Ingeniøren Aisha Mohammed Musa ble landets første kvinnelige forsvarsminister mens Muferiat Kamil ble minister for det nyopprettede fredsdepartementet. Tidligere ambassadør og FN-utsending Sahle-Work Zewde ble valgt til president. I november i fjor, valgte parlamentet en Meaza Ashenafi til å lede Høyesterett.

– Våre kvinnelige ministre skal motbevise den gamle oppfatningen om at kvinner ikke kan lede, sa Abiy Ahmed. I Etiopia er flertallet ortodokse kristne, en tredjedel er sunnimuslimer og noen etiopiske jøder. Det finnes mange språk og etniske grupper.

Nesten 80 prosent av kvinnene deltar i arbeidslivet, både formelt og uformelt.

LES OGSÅ: – Fortsatt ikke stuerent å være feminist i kirken

Rollemodeller

– Det er positivt, men samtidig eksisterer en tradisjonell praksis som holder kvinner nede. 40 prosent inngår for eksempel ekteskap før de fyller 18 år. Ulike former for omskjæring er også vanlig.

– Men kvinnelige piloter og bakkemannskap er viktige, symbolske handlinger der jenter får gode rollemodeller. Men vi må likevel være klar over at det gjenstår ganske mye, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter