Nyheter

Kamelhandler, krigsherre og kommende despot?

En tidligere kamelhandler og omstridt kommandant under Darfur-massakren er blitt nøkkelfigur i den blodige kampen om Sudans framtid.

Etter at Sudans mangeårige diktator Omar al-Bashir ble avsatt 11. april, pågår nå et blodig maktspill om framtiden i Afrikas tredje største land. Opposisjonens protester og generalstreik, med krav om å innsette et sivilt styre fram mot demokratiske valg om tre-fire år, blir slått ned med brutale midler.

Tirsdag meldte avisen The Guardian at over 70 demonstranter kan ha blitt utsatt for voldtekter fra sudanske paramilitære styrker under protestene i hovedstaden Khartoum i forrige uke.

LES MER: Ulmende arabisk protest

Leder omstridt styrke

Fremst i de paramilitære styrkene er Rapid Support Forces (RSF), ledet av general Mohamed Hamdan Dagalo, som også er nestleder i militærjuntaen som leder Sudan etter at Bashir ble kastet.

Nominelt leder Abdel Fattah al-Burhan militærjuntaen, men observatører peker på Dagalo, populært kalt Hamedi, som landets reelt sterke mann og en potensielt kommende makthaver.

Hamedi sier at han støtter en demokratisk utvikling, og vil danne sitt eget parti for å delta i neste valg. I så fall er det en general med et påfallende rulleblad og en brutal paramilitær styrke i ryggen som posisjonerer for et mulig lederskap i Sudan.

LES OGSÅ: Færre drepes i konflikt

RSF janjaweed-avlegger

Rapid Support Forces (RSF) ble opprettet i 2013 som et ledd i myndighetenes kontroll med den beryktede janjaweed-militsen i Darfur, som ble brukt av Bashir-regimet i en konflikt som startet i 2003 mot lokale ikke-arabiske militsgrupper.

Janjaweed-militsen benyttet seg av ekstremt brutale metoder i Darfur fra 2003, der minst 300.000 mennesker ble drept og 2,7 millioner drevet på flukt. Kommandanten for den største militsgruppen var den tidligere kamelhandleren Mohamed Hamdan «Hamedi» Dagalo.

– Hamedi ledet en janjaweedstyrke som talte rundt 5.000 hovedsakelig unge menn med arabisk bakgrunn, en gruppe som terroriserte befolkningen i Darfur. Han utkonkurrerte andre kommandanter og har antagelig blitt en av de rikeste i Sudan, sier CMI-tilknyttede professor emeritus Gunnar M. Sørbø.

LES MER: Drøfter tvangsretur

ICC-tiltale mot Bashir

Den avsatte president Omar al-Bashir har siden 2009 vært tiltalt av Den internasjonale kriminaldomstolen (ICC) i Haag for krigsforbrytelser og folkemord under konflikten i Darfur, der han altså hadde Hamedi som en av sine håndgangne menn.

Det var derfor Hamedi som i 2013 fikk i oppdrag av Bashir å lede nyopprettede RSF, som nå teller anslagsvis 30.000 mann, hvorav anslagsvis 10.000 kontrollerer hovedstaden Khartoum og omland.

– Styrkene har de siste par årene beriket seg på å kontrollere grensene til Tsjad og Libya, samt et fjellområde med gullgruver, og det er soldater i RSF som har hatt rollen som Sudans bidrag til koalisjonens krigføring i Jemen, sier Sørbø.

LES OGSÅ: Vender seg mot aldrende menn

Bidrar i Jemen-krigen

Bidraget i Jemen er en av grunnene til at Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Egypt nå er blitt politiske og økonomiske hovedsponsorer for militærjuntaen i Sudan. Hamedi var i slutten av mai i Saudi-Arabia der han møtte landets mektige kronprins Mohammed bin Salman.

– Disse landene har sterk egeninteresse av at det ikke blir noen folkelig revolusjon i Sudan, påpeker Sørbø.

Ikke minst er Egypts autoritære president Abdel Fatah al-Sisi interessert i et stabilt naboland der krefter som Det muslimske brorskap blir holdt nede, med håp om at Egypt dessuten kan få konsesjoner fra Khartoum i kampen om vann- og kraftressursene i Nilen.

Advarer mor raskt valg

Gunnar M. Sørbø sier det nå er avgjørende å legge press så militærjuntaen ikke får gjennomslag for et raskt nyvalg om ni måneders tid, der de vil ha store fordeler av å være mye mer forberedt enn opposisjonen:

– Sudan trenger et balansert sivilt overgangsstyre før valg om tre-fire år. Ellers kan landet i verste fall bli kastet ut i borgerkrig, sier Sudan-eksperten.

---

Sudan-protest

  • Mangeårig president Omar al-Bashir ble avsatt av hæren 11. april etter omfattende protester. Siden er landet styrt av en militærjunta.
  • Samtaler har pågått mellom juntaen og protestbevegelsens ledere om hvordan landet skal styres videre i en overgangsperiode.
  • 15. mai ble partene enige om en tre års overgangsperiode fra dagens makthavere til et sivilt styre og administrasjon, men avtalen ble ikke signert.
  • I forrige uke slo sikkerhetsstyrkene til mot demonstranter utenfor forsvarsdepartementet i Khartoum, og over 100 mennesker skal siden ha blitt drept.

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter