Politikk

Kalte Trump rasist – fikk beskjed om å bytte parti

Republikansk delstatspolitiker kritiserte Donald Trump for å muliggjøre hvit makt-bevegelsen og ble bedt om å forlate partiet. Norsk forsker mener dette viser hvor langt til høyre republikanerne har gått.

– Vi har en republikansk president som gjentatte ganger fyrer opp under rasistisk frykt i velgerbasen sin. Han kaller visse land «drittland», ber fargede kvinner «dra tilbake» der de kom fra, og lyver mer enn han forteller sannheten, sto det i en av tweetene som ble sendt mandag.

John McCollister, som er republikansk medlem i delstatsforsamlingen i delstaten Nebraska, har fått klare meldinger fra partiet: han må melde seg ut og bli demokrat.

Trump er medvirkende

Kommentarene kommer midt i den krasse debatten i kjølvannet av skytemassakren i El Paso sist lørdag. Drapsmannen, som drepte 22 og såret 24 andre, skrev et manifest som blir beskrevet som sterkt inspirert av hvit makt-teorier – og av president Donald Trump. En rekke politikere og kommentatorer anklager nå Trump for å være direkte medvirkende til slike skytemassakrer gjennom sin retorikk.

LES MER: Støtter Trump, men hjelper migranter

Presidenten skal være samlende

Hilde Restad, som er USA-ekspert og førsteamanuensis ved Bjørknes høyskole, er klar på at hvit makt og overlegenhet (white supremacy på engelsk) på mange måter er ideen som USA er grunnlagt på, ettersom landets historie er sentrert rundt slaveri og etnisk rensing av urbefolkningen.

– Det som er nytt med Trump, er at han er den første presidenten siden andre verdenskrig som kynisk bruker USAs vanskelige forhold til rase og «hvit makt»-ideen for å oppildne sine kjernevelgere på en offentlig og åpenbar måte, skriver hun i en e-post til Vårt Land.

Derfor forstår hun McCollisters reaksjon, basert på at presidenten skal være en samlende figur i USA, som den eneste politikeren som er valgt av hele folket.

De som skal pensjonere seg, tør å tale fritt

Mange nyhetsmedier i USA melder om at republikanere er sterkt oppgitt over Trumps retorikk bak lukkede dører – men det har altså vært langt mellom de som er villige til åpent å kritisere presidenten.

– Det har vist seg siden Trump vant nominasjonen at det kun er republikanerne som er i ferd med å pensjonere seg som tør å tale fritt, for eksempel senatoren Jeff Flake, skriver Restad.

Det finnes to hypoteser rundt dette, ifølge Restad: at de er redde for at Trumps velgerbase skal sørge for at de taper neste nominasjonsvalg, eller at de er enige med Trumps uttalelser.

Skuffet over reaksjonen

Hun er skuffet over reaksjonen på McCollisters uttalelser fra partiet:

– Det er jo ekstremt skuffende at det at en republikansk politiker som fordømmer hvit makt-bevegelsen blir bedt om å forlate partiet. Det er helt utrolig at vi er kommet dit vi er kommet i amerikansk politikk i dag.

Ikke overlapp mellom partiene lenger

Restad mener det er et tegn på at amerikansk politikk polariseres i kun en retning – noe som kalles asymmetrisk polarisering.

– Hittil forteller dataene oss at det er det republikanske partiet som har gått uvanlig langt mot høyre som har forårsaket polariseringen - altså at det ikke er noe overlapp mellom moderate demokrater og moderate republikanere mer. Dette er da fordi man ikke lenger finner særlig moderate republikanere, skriver hun.

Her mener hun Trump først og fremst er et resultat av en utvikling som har pågått siden Ronald Reagan var president på 1980-tallet.

LES MER: Ein reddande engel

Fire republikanere støttet Trump-fordømmelse

McCollister er imidlertid ikke den eneste republikanske politikeren som har brutt med partilinja denne sommeren. Fire republikanere støttet et forslag i Representantenes om å fordømme presidentens kommentarer om fire demokratiske kongresskvinner, alle med minoritetsbakgrunn.

Forslaget fikk også støtte fra representanten Justin Amash, som er blitt valgt inn som republikaner fem ganger, men meldte seg ut av partiet 4. juli i år. Amash, som nå sitter som uavhengig representant, kalte tweetene «rasistiske og avskyelige». Fram til han meldte seg ut av partiet var han også den eneste republikaneren som støttet riksrett mot presidenten.

Mer fra: Politikk