Nyheter

Johanne (7): Jeg skal rope for å redde jorda

Store og små samlet seg utenfor Oslo domkirke for å overrekke en jordklode dekket av klimakrav til klimaminister Ola Elvestuen.

Bilde 1 av 3

Klimaministeren fikk fredag ettermiddag overrakt en stor, oppblåsbar jordklode dekket med ansikter av klimapilegrimer og klimakrav.

– Jeg vet ikke om jeg kommer til å brøle høyest, men det skal komme fra dypet, sier preses Helga Byfuglien.

I forkant av «Klimabrølet», som omtales som Norgeshistoriens største klimamarkering, holdte Byfuglien en appell for å motivere klimabrølerne som var samlet utenfor Oslo domkirke for oppvarming.

– Budskapet er at vi har et ansvar overfor klimaet, vi må ta den forpliktelsen på alvor. Det er ikke for sent, men det haster, sier Byfuglien til Vårt Land.

Hun mener at en markering som denne er viktig for å vise sterkt engasjement.

– Markeringen er bra, men samtidig tankevekkende at vi på ny må mobilisere så kraftig på nytt for å få frem en endring.

LES MER: Christine er en av de første i Norge som tester et klimavennlig fly

Store og små

Johanne Kivle Andreassen (7) er også tilstedet på kirkens oppvarming til arrangementet Klimabrølet. Sammen med mamma Silje Kivle Andreassen lager hun en plakat ved hjelp av en knallgrønn tusj. «Redd jorda!» står det på pappen.

– Mamma sier vi skal brøle, men jeg skal rope, sier Johanne.

– Hvorfor skal du rope?

– Jeg skal rope for å redde jorda, sier syvåringen.

Mamma Silje, som forøvrig er prest i Holmlia kirke, foreller at temperaturen på jorda stiger.

– Det kan være godt når det er varmt, men det er ikke bra for klima at det blir varmere enn det som er vanlig, og insektene dør. Det synes vi ikke er noe bra, sier presten.

Hun har med seg datteren i dag på markeringen fordi det er viktig at barn får se og lære engasjement.

– Jeg er kristen, og hører til i kirken, og det er kjempebra at kirken tar et initiativ. Vi må jo sette søkelys på klima. Klimabrølet er bred bevegelse som inkluderer mange deler av det norske samfunnet. Det er fint at vi kan samle oss og gå sammen, sier Silje Kivle Andreassen.

LES MER: Denne røyken er et dramatisk signal for kloden

Religiøst perspektiv

Helga Byfuglien gleder seg over at kirken nå kan stå sammen med resten av tros- og livssynsfellesskapet for å løfte frem klimasaken.

– Det religiøse perspektivet er at Gud har skapt jorden til godt sted å leve, og vi har fått ansvar for skaperverket som vi er en del. Vi har ansvar for mangfoldet som er på jorden, og et særdeles stort ansvar for at skal være mulig å leve på denne jorden i fremtiden, sier hun.

Klimaforandringene rammer de mest sårbare og fattigste i verden, legger hun til.

– Vi som bor i rike delen av verden ser for oss at vi skal klare oss like bra, selv om vi merker ekstremvær, er ikke livene våre er truet, men vi har ansvar for de som faktisk blir drevet på flukt på grunn av klimaforandringer.

LES OGSÅ: Gunnar Stålsett: Jeg har brutt utlendingsloven

Privilegiet

Ola Elvestuen (V) føler seg privilegert som får være på kirkens før-markering av Klimabrølet.

– Det er kjempefint. Det ligger mye vilje og arbeid bak dette. Klimastreikende, klimabrølende og klimapilegrimene er en del av bevegelsen og motivasjonen som jeg håper at folk har med seg videre etter markingen også, sier klimaministeren.

I hånden holder han gigantisk jordklodebadeball som han lover skal få en plass på kontoret hans.

– Jeg har fått en jordklode, med krav om å forsterke våre mål. Nå har vi har vi allerede sterke mål med om 50 prosent kutt innen 2030, 90 til 95 prosent innen 2050. Vi skal ta et globalt ansvar som Norge allerede leder internasjonalt, men det skal forsterkes mer, seir Elvestuen.

– Kirken er viktig for å mobilisere den viljen. Det er et betydelig internasjonalt samarbeid som kirken er en del av, som også har betydning utenfor våre landegrenser.

LES MER: Erik og dattera Eira kan puste lettere. Lufta i Oslo er reinere enn før

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter