Klima

Kirken samles for å brøle for klimaet

Den norske kirke og STL setter klimaet på dagsorden. I morgen skal hele Norge brøle til politikerne, i håp om å nå FNs 1,5 gradersmål.

Både Den norske kirke og Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) oppfordrer hele Norge til å brøle for klimaet i dag klokken tre utenfor Stortinget. Markeringen er initiert av aksjonen Klimabrølet.

Blant organisasjonene som slutter seg til det som blir omtalt som tidenes største klimamarking i Norge, er Islamsk råd Norge og Humanistforbundet.

Engasjert kirke

– Klimasaken er en veldig viktig sak, og vi vil være med å gi våre politikerne mot til å gjøre det som trengs for å hindre at klimakrisen utvikler seg, sier Sigmund Gulliksrud. Han er rådgiver i grønn kirke i Oslo bispedømme.

– Livsgrunnlaget for mange mennesker - våre søsken på jorden - blir ødelagt. Derfor blir Den norske kirke med på markeringer som Klimabrølet, forklarer Gulliksrud.

Han sier at Norge må ta sin del av ansvaret for å begrense utslippene.

– Norge må også hjelpe fattigere land til å legge om fra fossil energi til klimavennlig energi. Skal vi klare Parisavtalens mål om 1,5 graders oppvarming, må vi gjennomføre en mer klimavennlig politikk enn det vi gjør i dag.

Oslo bispedømme har tatt initiativ til et eget klimabrøl-program i forkant av selve markeringen. I Oslo domkirke skal de varme opp strupen med boller og juice. Preses Helga Byfuglien skal holde appell, og deltagerne kan lage egne plakater.

– Klimabrølet er et fantastisk initiativ for å skape en massemønstring for en bedre klimapolitikk. Det blir artig å være sammen med tusenvis av mennesker i Oslo sentrum i morgen, sier Gulliksrud.

LES OGSÅ: Frykter at klimaengasjement vil gjøre norske kirker styggere

Inviterte alle

Koordinatoransvarlig i Klimabrølet, Anne Kristin Hagesæther, har invitert alle 135 tros- og livssynssamfunn i Oslo til stormarkeringen. Hun er én av over hundre frivillige som bidrar i aksjonen. Hagesæter er mest fornøyd med at Den norske kirke meldte seg på nesten øyeblikkelig.

– Kollegene mine er veldig imponerte over dette. De trodde at kirken ikke bryr seg om ting som ikke angår kirken direkte. Det har gått helt under radaren at Kirkemøtet satte klimaet på dagsorden. Som kristne tror vi på et liv før døden også, sier Hagesæther.

Hun forteller at biskopen i Oslo var rask ute med å oppfordre alle menighetene i Oslo, Bærum og Asker til å være med på markeringen.

Mange påmeldte

Hagesæther har også fått andre store organisasjoner og kirkesamfunn på plass, blant andre Norges kristne råd, VID vitenskapelige høgskole og Kirkens nødhjelp. Også STL som representerer Det Mosaiske Trossamfund (DMT), Buddhistforbundet og en rekke andre organisasjoner, er påmeldt.

– Hvis man tror på et skaperverk, på menneskelige relasjoner, og at vi er større enn oss selv, og da må man ta vare på jorda, sier hun.

Også Islamsk Råd Norge meldte deltagelse, men kunne ikke love full tropp fordi tidspunktet kolliderer med muslimenes fredagsbønn.

Ervin Kohn, forstander i DMT, forteller Vårt Land at rabbineren er i utlandet, og han selv er utenbys, men at STL representerer dem.

– Markeringen er politisk uavhengige, og stiller ingen krav. Det eneste vi har til felles er at vi bryr oss om klimaet, sier Hagesæther, som også er billedkunster.

LES OGSÅ: «Det er som klimaforskerne har sagt: Hete, tørke, styrtregn og ras blir den nye normalen»

Store ambisjoner

Klimabrølet finner sted i en rekke byer og noen steder i landet. Også Amnesty stiller seg bak markeringen, sammen med 115 andre norske bedrifter.

Aksjonens nettside omtaler arrangementet som «Norgeshistoriens største markering for vår tids viktigste sak».

Deres mål er å samle 200.000 mennesker over hele landet til markering.

Onsdag hadde over 8.400 deltakere meldt seg på, i tillegg til mer enn 14.600 mennesker som er interessert. Det er bare i Oslo-området.

Samme morgen skal også skolelever holde skolestreik for klimaet på Eidsvoll plass.

---

Klimabrølet

  • Klimamarkering som finner sted i flere byer i Norge 30. august fra 15:00 – 16:30.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima