Nyheter

«Jødesvin»-sketsj ikkje felt i PFU

NRKs «Jødesvin»-sketsj blei i dag behandla i PFU. Dei konkluderte med at sketsjen ikkje braut med god presseskikk.

NRKs Satiriks' sketsj som blei gjenstand for enorm omtale og debatt i sommar, blei onsdag behandla av PFU. Det melder Medier24.

Sjølv om fleirtalet av utvalet som behandla klagen ga uttrykk for at sketsjen var usmakeleg og eit dårleg forsøk på humor, konkluderte dei med at NRK ikkje hadde brytt med PFUs retningslinjer om god presseskikk.

- Utvalet har etter ei samla vurdering kome fram til at NRK ikkje har brote med god presseskikk, sa utvalsleier Alf Bjarne Johnsen.

Sjølv om Johnsen og utvalsmedlem Nina Fjeldheim melde dissens i saka kom altså utvalet fram til konklusjonen dei gjorde.

I innstillinga frå PFU skreiv dei blant anna:

«Hvorvidt vitsen var vellykket, eller om dette var god eller dårlig humor, er ikke opp til PFU å vurdere. For PFU er det avgjørende at vitse-konteksten var tydelig, og at ordbruken og karikaturen forstås som en illustrasjon til et poeng (et dilemma) og ikke som antisemittisme. Det er også av betydning at PFU ikke kan se at sketsjen hadde en ondsinnet eller hatefull intensjon. Etter utvalgets mening er virkemiddelbruken svært sterk, men likevel innenfor den takhøyde som humor og satire må ha. NRK har ikke brutt god presseskikk.»

Klagen

Det var forfattar og samfunnsdebattant Mona Levin som leverte inn klagen til PFU.

Ho meinte sketsjen braut med punkt 4.3 i Vær Varsom-plakaten. Det lyder slik: «Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn. Vær varsom ved bruk av begreper som kan virke stigmatiserende. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende».

I etterkant av responsen til sketsjen tidlegare i år valde NRK å slette filmen og beklage.

Underhaldningsredaktør Charlo Halvorsen skreiv då i samband med orsakinga at NRK hadde «undervurdert betydningen og den negative kraften i ordet 'jødesvin'».

LES MER: 

• 433 klaget på NRKs «jødesvin»-sketsj

• NRK beklager bruken av «jødesvin»

• NRK spøkte med ordet «jødesvin» – vil ikke kalle det antisemittisme

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Jo Arne Hansen Marvik

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter