Nyheter

– Jøder må ligge under radaren for å overleve

– Antisemittismen har ikke kommet til Umeå. Den har vært der hele tiden, sier forstander i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, Ervin Kohn.

– Antisemittismen har ikke kommet til Umeå og Nord-Sverige i det siste. Den har vært der hele tiden. Nå har den blitt synlig fordi jødene der ble synlige, sier forstander i Det mosaiske Trossamfund (DMT) i Oslo, Ervin Kohn.

Han mener det er feil å tro at Nord-Sverige har vært skånet for de verste formene for antisemittisme inntil nylig.

– Jødene i Umeå er stort sett barn og barnebarn av overlevende etter Holocaust. Som mange andre jøder har de følt at de må ligge under radaren for å overleve. Når de blir synlige og organiserer seg, ser vi at det eksisterer antisemittisme også der de bor, sier Kohn.

LES MER: Svenske jøder stenger etter nazitrusler

LES OGSÅ: Utforsker hvordan sorg kan gå i arv

Skjerpet sikkerhet. Kohn syns det er bra at Judiska föreningen i Umeå nå er i dialog med politiet og at sikkerheten blir bedre.

– Det er fint politiet tar tak i dette. Ofte er det slik at det må en ulykke til før man setter opp et trafikklys, sier han.

I Norge skjerpet de jødiske menighetene i Oslo og Trondheim sikkerheten i 2015, etter flere angrep på jøder i Europa.

Utenfor synagogen i Oslo er veien stengt i begge ender for gjennomgangstrafikk. Politiet har væpnet vakthold når lokalene er i bruk. I tillegg bruker DMT egne sikkerhetsvakter.

LES OGSÅ: Vil ha fast tur til Auschwitz

Terrortrusler. De jødiske menighetene i Oslo og Trondheim har blitt rammet av terror tidligere. I 2006 ble det kastet en brannbombe mot synagogen i Trondheim. Samme år skjøt den norske islamisten Arfan Bhatti 11 skudd mot synagogen i Oslo. Ingen ble skadd i angrepene. Kohn syns det er ille at Bhatti den gangen ikke ble dømt for terrorisme.

– Bhatti ble dømt for skadeverk på bygning. Det sender noen ugreie signaler om at frykten jødene føler ikke er viktig nok, sier Kohn.

LES OGSÅ: Trump får skylden for bølge av jødehat

Må ta ansvar. Nå oppfordrer Kohn svenske myndigheter til å ta ansvar for jødene sine.

– Myndighetene må ta det som skjer på alvor og få bort antisemittismen. Ikke fordi det er synd på jødene i Umeå, men fordi samfunnet blir sykt av det. Vi må bekjempe antisemittisme for å holde samfunnet friskt, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter