Nyheter

Jimmie Åkesson økte hos kristenvelgere

Selv om KrFs søsterparti ble en av vinnerne i riksdagsvalget, rappet Sverigedemokraterna (SD) monnelig med velgere fra dem.

Kristdemokraterna KD) og Ebba Busch Thor mistet netto 10 prosent av velgerne fra forrige valg til Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna. Det viser bakgrunnstall fra den store valgdagsundersøkelsen Valu fra Sveriges Television.

Dermed har også KrFs svenske søsterparti fått en konkurrent helt til høyre i politikken, slik Frp forsynte seg fra KrF her hjemme etter 2005. Ved 2014-valget var lekkasjen fra KD til Åkessons parti helt minimal og ble i tilsvarende undersøkelse målt til tre prosent.

LES OGSÅ: Kristendemokraternas Ebba Busch Thor er blitt valgkampens overraskelse

Reiste seg

Før valget var Kristdemokraterna fullstendig nederlagsdømt. Partiet hadde ligget solid under sperregrensen i tre år. Selv måneden før valget viste gallupsnittet tre-tallet. Blant KDs valgarbeidere var det utbredt frykt for at nettopp Jimmie Åkessons parti skulle bli en stemmetyv og hindre kristenpartiet plass i Riksdagen.

I stedet ble KD «valgets rakett» og endte solid over sperregrensen med 6,3 prosent. Den største andelen velgere – netto 28 prosent – kom fra Moderaterna (Høyres søsterparti). KD hadde 12 prosent i gevinst fra Socialdemokraterna og en gevinst på syv prosent fra Centerpartiet.

KDs lekkasje

Men likevel går det en lekkasje motsatt vei til Sverigedemokraterna. En oversikt over hvordan kirkegjengere i Svenska kyrkan stemte den 9. september, kan tyde på at det er i frikirkelige kretser at Åkessons parti har stjålet velgere fra KD.

For KrFs søsterparti har nemlig stabil oppslutning på 25 prosent blant velgere som går i kirken «minst én gang i måneden». Det er så god som likt med nivået i 2014.

I et intervju med Vårt Land før riksdagsvalget, nektet Åkesson for at han drev målrettet velgerjakt blant kristenfolk. Han anså heller ikke KD som noen konkurrent:

– Vi har ingen bevisst strategi for å lokke til oss velgerne deres, vi slåss jo først og fremst om sosialdemokratiske og moderate velgere, sa Åkesson.

LES OGSÅ: Åkesson blir historisk sterk – skal presse alle andre

«Vekkelsesmøter»

Men i en samtale med pressen i forkant av det kristelige storstevnet i Vårgårda i august, minnet Åkesson om at partiet står mot alle de andre i abortspørsmålet:

– Jeg er ikke mot abort, men vi er det eneste partiet som vil senke grensen for fri abort til 12 uker – slik man har det i de andre nordiske landene. Det er vi alene om i riksdagen, poengterte han.

Mot slutten av valgkampen prioriterte Åkesson deltakelse på såkalte «vekkelsesmøter» hos kjendispastoren Runar Søgaard. Miniturneen med Åkesson og Søgaard gjestet blant annet Jönköping, bastionen til svenske Kristdemokraterna.

Åkesson øker

For fire år siden viste den svenske valgdagsundersøkelsen at Sverigedemokraterna knapt ville kommet inn i Riksdagen dersom det var kirkegjengerne som bestemte. På landsplan fikk SD høye 12,9 prosent forrige gang, men blant dem som går til kirke månedlig var oppslutningen bare på fire prosent.

I år er fremgangen som i valget ellers. Ni prosent av gruppen kirkegjengere stemte SD. Størst av alle partier er derimot Socialdemokraterna, som øker til 30 prosents oppslutning. Statsminister Stefan Löfvens parti står hakket sterkere blant dem som går i folkekirken enn den oppslutningen på 28,3 prosent de fikk ved valget. Både Miljöpartiet og Moderaterna taper tydelig oppslutning blant kirkegjengerne.

LES OGSÅ: Jubelvalg for Ebba og Kristdemokraterna

Miniparti

Som KrF her hjemme har også det svenske søsterpartiet en liten kristelig konkurrent på høyre side: Kristna värdepartiet. Før valget hadde partiet som mål å slå KD i det svenske bibelbeltet. Det endte på 0,07 prosent på landsplan. I bibelbeltets «hovedstad», Jönköping, der partiet drev gatevalgkamp, fikk det ikke plass i kommunestyret.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter