Nyheter

Jenter mister barndommen

Runa Akther var 13 år da hun ble gift. Nå er hun 15.

Runa kommer fra landsbyen Manikganj i Bangladesh, landet som har svært mange barnebruder. 29 prosent av jentene er gift før de fyller 15 år, forteller en rapport fra Human Rights Watch.

Selv ønsket Runa å gifte seg når hun fylte 21 år, men sier at ingen menn i landsbyen vil gifte seg med jenter som er eldre enn 18.

LES OGSÅ: UD fillerister UDI i barnebrudstrid

Barseldød

Nesten 40.000 mindreårige jenter blir daglig giftet bort til en mann som ofte er mye eldre.

Disse jentene blir fraranet barndommen, sier en rapport fra Girls Not Brides, en global kampanje mot barnebruder, som blant annet støttes av Norges Røde Kors.

Giftermålene har alvorlige konsekvenser:

Barnebrudene må avslutte skolegangen, med mindre de klarer å få svigerfamiliens støtte til å fortsette på skolen.

Barnebrudene blir svært ofte gravide, men kroppen er ikke ferdig utviklet til å bære fram barn, noe som kan føre til alvorlige fødselsskader som fistula. Graviditet er den fremste dødsårsaken blant jenter i 15-19-årsalderen i verden.

LES OGSÅ: Refses for å forsvare barneekteskap

Aldersheving

I kampen mot barneekteskap kommer det lyspunkter. I november vedtok Guatemala ny ekteskapslov. Mellom 2009 og 2013 giftet mer enn 80.000 jenter under 18 år seg i Guatemala, forteller Plan Norge.

Den nye loven erstatter en som tillot jenter å gifte seg fra de var 14 år og gutter fra de var 16 år. Nå må begge være minst 18.

– Dette styrker jenters verdi i samfunnet, og vil komme både jentene selv og samfunnsutviklingen i Guatemala til gode, sier generalsekretær Kjell Erik Øie i Plan.

Utfordringen nå er å sikre at den nye loven faktisk blir etterlevd. I flere regioner er barneekteskap fortsatt en sterk tradisjon.

LES OGSÅ: Unicef: – Best at barnebruder i Norge blir i ekteskapet

Asylsøkere

I Norge ble barnebruder satt på dagsorden da det ble før jul ble avdekket at en gravid 14 år gamle jenta fra Syria hadde kommet til Finnmark via Russland og søkt asyl sammen med sin 18 måneder gamle sønn og ektemannen på 23 år.

NRK avslørte i januar at 61 mindreårige jenter var gift da de kom til Norge som asylsøkere i fjor. Minst ti av disse var under seksuell lavalder. Den yngste bare 11 år. Og de kommer i hovedsak fra Syria, Afghanistan og Irak.

Verdenstoppen

Niger topper barnebrudsstatistikken. I det afrikanske landet blir 75 prosent av alle jenter under 18 år giftet bort, viser tall fra FN-organisasjoner og hjelpeorganisasjonen Care. I noen regioner i Niger er ni av ti jenter gift før de fyller 18.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter