Zahiera er ni år gammel og bor i en leir for internflyktninger i øst-Aleppo. Der bor hun sammen med 300 andre familier som har flyktet fra Deir Ez-Zour, Idlib, Hama, Damaskus og Homs.

– Det var veldig kaldt i går. Jeg sov med den rosa lua på, fordi den er av ull. Mamma sa jeg ville bli syk og måtte til legen hvis jeg gikk ut i snøen, sier hun.

Asem (bildet under) er like gammel. Han sier: «Jeg skulle ønske det snødde og ikke regnet. Så kunne vi leke i snøen og ikke drukne i regnet».

Asem er også ni år gammel. Han sier: «Jeg skulle ønske det snødde og ikke regnet. Så kunne vi leke i snøen og ikke drukne i regnet».
Foto: Redd Barna

Asem er ni år og bor i en flyktningeleir i øst-Aleppo. Foto: Redd Barna

For 11-årige Mazen er det første gang han ser snø. «Jeg har hansker i teltet som jeg har lyst å bruke, så jeg kan lage en snømann som de gjør i tegnefilmene».

80 prosent er kvinner og barn.

I denne leiren er det én skole, men ingen helsetjenester tilgjengelig. Så hadde Zahirea med den rosa lua blitt syk, var det ingen lege å gå til. På bildene vi har fått fra Redd Barna har Zahiera lue og boblejakke, men tynne tøysko.

Siden 1. desember er 900.000 mennesker drevet på flukt fra de syriske regjeringsstyrkenes offensiv i Idlib-provinsen. 80 prosent er kvinner og barn. Mange befinner seg ved den tyrkiske grensen, der de mangler så å si alt i vinterkulda. Det er under null grader og for noen dager siden begynte det å snø.

Syv barn er døde i februar

Syv barn har mistet livet i februar som følge av bitende kulde i leirene. Den yngste er bare syv måneder gammel.

To søstre på fire og tre år døde da teltet deres brant ned på grunn av et ødelagt varmeapparat. Moren, som er gravid, overlevde med brannskader. To andre jenter på ti og tre år, døde av kullosforgiftning. En 14 år gammel gutt som bodde i et lite telt med familien på sju, frøs ihjel. En ett-åring og en baby på syv måneder døde av hjertestans som følge av kulden.

Tilfellene blir bekreftet av Hurras Network, som er er Redd Barnas samarbeidspartner på bakken.

Ber om humanitære korridorer

Minst 20 sivile mistet livet i angrepene tirsdag, og minst ti av dem var barn.
Foto: AP

Redd Barna frykter dødstallene bare vil stige i takt med desperate mennesker som søker sikkerhet nær den tyrkiske grensa.

Leirene er overfylte og kalde vinterstormer gjør tilstanden på bakken veldig krevende for flyktningene i området. Mange har ikke mer enn en teltduk som beskytter mot kulden.

– Og de som finner et telt med en varmeovn og madrass, risikerer å kveles av røyk eller at telte brenner ned, sier Sonia Khush, sjef for Redd Barna i Syria.

FNs nødhjelpskoordinator Mark Lowcock sier at angrepene rammer alt, både sykehus, skoler, boligområder, moskeer og markeder. Han mener den eneste løsningen er en våpenhvile.

– Den største humanitære skrekkhistorien i det 21. århundret kan bare unngås hvis medlemmene i FNs sikkerhetsråd og de som har innflytelse, greier å overvinne individuelle interesser og kollektivt sette menneskeheten først, sa Lowcock mandag.

– De flykter på jakt etter trygghet bare for å dø som følge av ekstreme værforhold og mangel på ressurser, framholdt Syrias allianse for hjelpeorganisasjoner (SNA) under en pressekonferanse i Istanbul onsdag.

Redd Barna har fryktet dette lenge

Linda Bukåsen er regionleder for Midt-Østen og Europa i Redd Barna Norge, og hun sier til Vårt Land at den alvorlige, humanitære krisesituasjonen har de lenge fryktet og advart mot.

– Vi har ikke sett større flyktningstrømmer over så kort tid i Syria siden konflikten i landet begynte for nesten ni år siden. Bare i Idlib-provinsen har rundt en firedel av alle som bor i området blitt drevet på flukt de siste par ukene, sier hun.

Grensen til Tyrkia er stengt. Landet har allerede tatt imot over 3 millioner syriske flyktninger.

Mister skolegang

I tillegg til krigens belastninger har flere skoler blitt stengt og helsetilbudet kollapset på grunn av kamhandlignene den siste tiden.

– Når skolene stenger mister barna det lille de har av trygghet i hverdagen, og det bidrar til å gjøre vondt verre, sier Linda Bukåsen til Vårt Land.

Roper varsku

Siden 1. desember er 900.000 mennesker drevet på flukt fra de syriske regjeringsstyrkenes offensiv i Idlib-provinsen.

 

Siden 1. desember er 900.000 mennesker drevet på flukt fra de syriske regjeringsstyrkenes offensiv i Idlib-provinsen. Foto: Redd Barna

Internasjonale organisasjoner roper varsku over de fryktelige forholdene barna lever under. 80.000 mennesker sover under åpen himmel.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, ber om at det opprettes humanitære korridorer for sivile på flukt nordvest i Syria.

– Ingen tilfluktsrom er nå trygge, sier hun i en uttalelse tirsdag, ifølge NTB.

Hun er forferdet over opptrappingen av krigen mot de siste opprørskontrollerte områdene nordvest i Syria.

– Mens regjeringens offensiv fortsetter, og folk tvinges inn i stadig mindre lommer, frykter jeg at enda flere mennesker blir drept, sier FNs menneskerettighetssjef.

Det syriske regimet og deres tilhengere feiret på sin side frammarsjen i det som var landets siste opprørskontrollerte provins, skriver NTB.

Støtte fra Russland

I helgen tok syriske regjeringsstyrker med støtte fra Russland og Iran kontroll over rundt 30 byer og landsbyer i Aleppo-provinsen, samtidig som offensiven i naboprovinsen Idlib fortsetter for fullt.

NTB forteller at i storbyen Aleppo viste statlige medier søndag bilder av innbyggere med syriske flagg som danset i gater fulle av biler, og en syrisk general talte på TV og lovet at offensiven mot «terroristgruppene» vil fortsette.

 

LES MER:

Hun reddet tusenvis av barn i et underjordisk sykehus

• Hele mitt liv hadde jeg drømt om å besøke landet som Henrik Ibsen kom fra. Lite visste jeg at det ville bli som flyktning

• Minst seks norske barn befinner seg fremdeles i interneringsleire i Syria. Regjeringen står på at mødrene deres selv må be om hjelp for å komme seg hjem

Elizabeth Hoff har jobbet sju år i Syria: – Jeg tror ikke lenger at ­mennesket er godt på bunnen