Nyheter

– Jeg begynte å grine

Norske Hilde Brun Andersen har jobbet ved sykehuset som ble angrepet av amerikanske styrker i helgen.

Minst 22 mennesker ble drept da amerikanske styrker lørdag gjennomførte luftangrep i områder der Leger Uten Grenser har sykehus i Kunduz. Ifølge amerikanerne svarte de på afghanske styrkers øsnek om luftstøtte i området.

Hilde Brun Andersen har jobbet ved sykehuset som ble bombet lørdag. Hun mottok nyheten om bombingen mens hun spiste frokost med to venner.

– Vi skulle på tur i Nordmarka. Jeg begynte å grine.

– Forrige uke tok Taliban 
over byen sykehuset lå i. 
Bombingen var en del av motoffensiven. Hva slags by er Kunduz?

– En ganske stor by, som har vært fin, men som har blitt mer fattigslig. Jeg så lite på grunn av sikkerheten. Det var kun jobb som gjaldt, å få et sykehus på 100 senger til å fungere. Men jeg husker snødekte fjell og at jeg satt på taket og så på dragene – som i boken Drageløperen.

– Afghanske myndighetspersoner har hevdet at Taliban brukte sykehuset som base?

– Det er absurd. Hele grunnlaget for arbeidet vårt er nøytralitet. Om de trodde det, og de bombet sykehuset med vilje, er det en krigsforbrytelse.

– En nær kollega av deg ble drept?

– Sykehuslederen var på jobb klokken to om natten, da bombene­ traff. Det sier ganske mye om våre kolleger at en femti år gammel toppsjef var på jobb da. De velger å være der for sine landsmenn, og var klar over ­risikoen.

– Hva skjer uten sykehuset?

– Ingen andre har den akutt­kirurgiske kompetansen i nordøstlige Afghanistan. Konsekvensene blir enorme.

– Er det noe du husker spesielt godt derfra?

– Krigens grusomheter har preget meg. Jeg husker en guttunge på åtte-ni år. Han kunne vært norsk, med grønne øyne, fregner, rødt hår. Et sånt røverungeansikt. Det er meningsløst å se et barn dø av skuddskader.

– Hva vil du ha mer av i norsk politikk?

– Oppmerksomhet om solidaritet. Vi må slutte å skille så innmari mellom hva vi har rett på her hjemme, og hva andre har rett på.

LES OGSÅ: Minst ni drept i sykehusangrep i Afghanistan

– Er vi smålige?

– Nei, men det er vanskelig å akseptere det enorme skillet vi setter mellom norske barns ­rettigheter og barn andre steder i verden. Vi har ikke lov til å sette det skillet.

– Hvem ville du heller snakket med akkurat nå?

– Jens Stoltenberg. Jeg vil gjerne vite om vi må regne med en verden hvor hjelpeorganisasjoner kan bli bombet av Nato-land.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter