Nyheter

– Jacques Hamel er en martyr

Religionshistoriker håper de årlige martyrfeiringene ikke vil skape konflikter mellom franske kristne og muslimer.

Jacques Hamel er en martyr og et godt eksempel på en klassisk kristen martyr som sådan. Han døde for troen sin, fastslår religionshistoriker Anne Stensvold.

Hamel vil etter katolsk tradisjon være en såkalt «rød» martyr, mener professoren ved Universitetet i Oslo.

– De er mennesker som har tatt et valg om å oppsøke lidelsen, om å ofre livet for troen. Det klassiske eksempelet er dem som ble drept i kirkens barndom, under forfølgelsen i Roma. For ­Hamels del ligger det allerede i valget om å bli prest en offertanke, sier hun.

LES OGSÅ: Terror drepte flere før

Helgen

Mange har tatt martyrordet i sin munn etter at to menn skar strupen over på den 85-år gamle presten Jacques Hamel. Angrepet skjedde ­under tirsdagens morgenmesse i en kirke i Nord-Frankrike. ­Gjerningsmennene ble skutt av politiet da de kom ut på kirketrappen etterpå.

– En martyr er et eksempel til etterfølgelse, en person som er moralsk sterkere enn mengden, sier Stensvold.

Etter at Hamel ble drept, har historier om prestens karakter og tjeneste kommet frem i ­media. Enkelte mener at prosessen for helgenkåring må igangsettes.

– Jeg regner med at han blir både en martyr og en helgen. Det kan bli politisk problematisk, for det kan øke konflikt­nivået ­mellom kristne og muslimer i Frankrike, sier professoren.

LES OGSÅ: Slår ring om norske katolikker

LES OGSÅ: Norske katolikker: – Vi må ikke ta hevn

Advarer

Hvorfor skulle det være politisk vanskelig?

– Fordi han vil feires hvert år. Folk vil valfarte dit han døde. Hvis det blir stor oppmerksomhet blant kristne om drapet, vil det være en stadig påminnelse om et overgrep begått av muslimer mot kristne. I et flerkulturelt samfunn kan det være problematisk.

Etter som den franske staten er strengt sekulær og ikke tillater religiøse opptog, må feiringen skje i kirkene, påpeker Stenvold.

– Forhåpentlig slipper man slike opptog som i Nord-Irland, der protestanter kunne gå i tog gjennom katolske områder.

Martyrdom har i århundrer blitt brukt politisk, for eksempel i nasjonsbygging, påpeker hun:

– Bare tenk på den ukjente soldats grav. Det er en som har ofret seg for nasjonen. Også Anders Behring Breivik vil jo anse seg som en martyr. Og alle kongedømmer i Europa har sine ­Arthur-historier, slik vi har Hellig Olav som vår store, hellige konge.

Blant dem som uttrykte sin sorg etter ­angrepet, var en rekke danske biskoper. Overfor Kristeligt ­Dagblad minner de imidlertid om at kristne i Midtøsten har det verre.

LES OGSÅ: Paven avviser at verden er i religionskrig

Midtøsten i Europa

– Angrepet berører meg dypt, slik overgrepene mot kristne utenfor Europa lenge har fylt meg med sorg, sier biskop Lise-Lotte Rebel i Helsingør.

– Krigene fra Midtøsten føres­ inn i Europa, og det rammer både offentlige rom og et symbolsk rom som kirken, sier Elof Wester­gaard, biskop i Ribe.

Mange kristne snakker i vår tid om såkalte «moderne martyrer», og at de er å finne i Midtøsten, der kristne er i minoritet slik de var i kirkens barndom.

LES OGSÅ: Viktig at norske muslimer fordømmer angrepet, men det er ikke nok, sier en av dem

Generalsekretær Hans Aage Gravaas i Stefanusalliansen mener­ derimot at det blir feil å sammenlignesituasjonen i Midtøsten med terrorangrepet mot den franske kirken.

– Der er kristne en minoritet og annenrangs borgere som ikke sjelden angripes. I Europa lever vi i en kristen kulturkontekst, i hvert fall tradisjonelt. Da er det en majoritet som nå har blitt angrepet. Jeg vil ikke uten videre koble de to historiene, de har hver sin dynamikk. Dette er en unik enkelthendelse i dagens Europa, sier generalsekretæren i trosfrihetsorganisasjonen.

Han sier seg derimot enig i at Jacques Hamel er en martyr.

– I dette tilfellet ser det ut som at det var et åpenbart mål om å angripe en kirke og en kirkelig ansatt. Da er han jo en martyr. Han dør for sin tros skyld. Men det er ikke alle situasjoner man uten videre kan fastslå det. Du kan være på feil sted til feil tid.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter