– En ytterligere og planlagt annektering av palestinsk land vil være et alvorlig hinder for fred mellom Israel og Palestina og et dødsstøt for en tostatsløsning, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og opposisjonsleder Benny Gantz inngikk mandag en avtale om å danne det de omtaler som en kriseregjering. 

Ifølge avtalen skal store deler av den israelskokkuperte Vestbredden annekteres, og annekteringen begynner alt 1. juli. 

Ønsker norsk fordømmelse

Høybråten mener norske myndigheter må gå i bresjen for en tydelig internasjonal avvisning, fordømme den israelske regjeringens plan i klare ordelag og fortsatt bidra til en fredelig løsning på konflikten.

– Norge har tidligere vært tydelige på at de israelske bosetningene er ulovlige i forhold til folkeretten, og et alvorlig hinder for å kunne komme fram til en varig fredsløsning som ivaretar palestinernes rettigheter, sier Høybråten.

Han uttrykker også bekymring for den humanitære situasjonen i Palestina som er forverret av spredningen av koronaviruset.

Vil føre til ustabilitet

Palestina fordømmer planene om annektering og FNs sikkerhetsråd har i gjentatte resolusjoner slått fast at Israels okkupasjon av Vestbredden er ulovlig.

Palestinernes president Mahmoud Abbas fordømmer også USAs utenriksminister Mike Pompeo, som onsdag sa at det er helt opp til Israel om de vil annektere Vestbredden.

Abbas gjentar at en israelsk annektering vil føre til økt ustabilitet i regionen.

– Disse uttalelsene gir grønt lys for den israelske regjeringens fortsatte bosetningsaktiviteter og annektering av palestinsk land, som er et brudd på alle internasjonale lover og konvensjoner. Det vil ikke skape fred, sier en talsperson for Abbas til det palestinske nyhetsbyrået Wafa.

LES OGSÅ:

Koronaviruset reddet ringreven Netanyahu

Flyktninghjelpen: Israel river palestinske sanitetsanlegg tross koronautbrudd

Israel var en rød stat fra starten